Eugenia Petrea din Borca, a primit premiul de autenticitate în cadrul unui concurs cu participare internațională

În 19 octombrie, la Suceava , s-a desfășurat a doua ediție a Festivalului-concurs cu participare internațională „Tezaur Valah”. Evenimentul a reunit sute de mici artiști din Ucraina, Serbia, Republica Moldova și România.
Județul Neamț a fost reprezentat la secțiunea soliști vocali de Eugenia Petrea-elevă a Liceului „Mihail Sadoveanu”- Borca, fiind răsplătită de exigentul juriu cu premiul de autenticitate. Eugenia a fost apreciată atat pentru cântecul original pregătit, cât și pentru costumul vechi de 100 de ani.
Festivalul a fost bucuria sucevenilor și a celor sosiți din toată țara și de peste hotare, debutând cu o paradă a costumelor populare, a dansurilor specifice fiecărei zone, într-o atmosferă de înaltă trăire românească. Formațiile și soliștii au defilat din fața Casei de Cultură până la teatrul „Matei Vișniec”, unde s-a desfășurat concursul.

Parada Portului Popular pe esplanada Casei de Cultură Suceava, unde și-au etalat frumusețea costumelor, ansambluri reprezentative de copii și tineri din județele Suceava, Maramureș, Cluj, Arad, Bihor, Sibiu, Tulcea, Buzău, Brăila, Iași, Bacău, Neamț și Botoșani, precum și din comunitățile istorice românești din vecinătatea granițelor- Cernăuți- nordul Bucovinei (astăzi Ucraina) și Chișinău-Basarabia (astăzi Republica Moldova).

Începând cu ora 11.30, a debutat spectacolul-concurs pe scena Teatrului Municipal Matei Vișniec, unde toți cei prezenți și-au hrănit sufletul cu repertorii autentice reprezentative pentru zonele etnofolclorice de proveviență a concurenților înscriși la ediția a II-a a Festivalului-concurs de Etnografie și Folclor TEZAUR VALAH cu participare internațională, organizat de Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, cu sprijinul Primăriei Municipiului Suceava.
Juriul festivalului a fost compus din profesioniști de marcă- Maestrul coregraf COSTINEL LEONTE, interpreții de muzică populară TUDOR FURDUI-IANCU, GRIGORE GHERMAN, OFELIA-FLORICA HARANGUȘ, directorul Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți, IURIE LEVCIC.
S-au susținut recitaluri-model pentru mai tinerii concurenți interpreții Tudor Furdui-Iancu, Grigore Gherman, Ofelia-Florica Haranguș, precum și Corul Popular Dragoș Vodă din Cernăuți, invitații noștri de onoare.
***Festivalul este cuprins în Calendarul Activităților Educative aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava CAEJ 2019/pag.12/C4. Domeniul cultural artistic-folclor, tradiții, obiceiuri/ poz. 9, iar certificarea activității se va face în baza Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, conform OMECTS Nr. 3035 /10.01.2012.

sursa: Cristina Petrea-Postovaru, foto:Festivalul-Concurs de Etnografie și Folclor„Tezaur Valah”, facebook

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate