Europa, așteaptă-ne, că venim!

Încă patru zile și se termină campania electorală pentru europarmalentare. O campanie slabă și anostă, cu candidați care se bizuie pe voturile pe care le vor da colegii de partid, fanii gimnasticii sau iubitorii teatrului. O mână de votanți care vor pune ștampila pe numele celui din afișul agățat de firele de înaltă tensiune sau vor anula votul, nemulțumiți că tura asta n-au văzut niciun spectacol moca sau n-au primit niciun pahar cu vin și plăcinte calde, cum se distribuie de obicei înainte de electorale.

Aderarea României în Uniunea Europeană a avut loc în 2007. De atunci,ne intitulăm europeni cu acte. Nu s-a mutat țara de pe hartă, tot în Europa eram și înainte, dar nivelul de trai diferă vizibil față de cel al prietenilor vestici. Obligat – forțat, Parlamentul European ne împinge de la spate să ajungem din urmă condițiile de trai întâlnite în Franța, UK, Italia ș.a.m.d. Adică să recuperăm cel puțin 50 de ani… Aici intervin europarlamentarii aleși de noi. Se duc la Bruxelles și, teoretic, susțin interesele românilor la nivel internațional.

stampilavotat14 partide politice, o alianță electorală și opt candidați independenți sunt în cursa pentru cele 32 de mandate de deputați europeni.

Aceștia, rând pe rând, afirmă că ei sunt cei mai buni, că ei sunt eurocampioni, că sunt mândri că-s români, că au puteri supranaturale și scapă de toate uscăciunile.  Pe unii îi vezi numai pe facebook, acolo-și desfășoară campania electorală. Alții, mai largi la buzunare, umblă din sat în sat să-i vadă țața Maria și bădia Ion cât de mult le pasă lor că au țăranii noștri wc în fundul grădinii.

Iată sloganele utilizate de candidații la Europarlamentare 2014:

PMP-ul cu Udrea-n frunte spune “Ridicăm România!” Unde? Că până în al 9-lea cer e cale lungă, și la ce drumuri are țara noastră… ajungem fărmați, cu întârziere de secole.

PDL promite: “Aducem Europa în fiecare casă” (și ăia care au casă… ce fac?).

PNL-ul e plin de “Eurocampioni”, care au “puterea de a schimba” (adică toți candidații lor au puteri supranaturale și sunt campioni numai din vorbe.Faptele…după alegeri).

PSD trimite la Bruxelles “oameni mândri că-s români”. În ultimele zile, mulți evită sintagma asta, de frică să nu fie considerați psd-iști fără voie.

“Patrioții votează PRM, pentru respect peste hotare”. Adică eu, dacă nu votez PRM, nu sunt patriot.

Forța civică ne îndeamnă “Schimbă-i cu forța” pe actualii membri , un fel de revoluție ca-n 89 (rezultatele le știți voi). “Forța” e sinonim cu “silă”. Mă gândesc la viol, molestare… slogan inspirat de penitenciar.

Partidul Noua Republică strigă tare… pe youtube: “Repere, nu lichele! Luați antidotul pentru astenia de țară! “Adică ei sunt remediul, deși, teoretic, înainte de administrarea unui medicament, medicamentul respectiv trebuie să treacă anumite teste și să știi ssigur că-ți va face bine. Altfel, riști să-ți agravezi starea.

PP-DD , prin vocea fondatorului Dan Diaconescu (da, masina aia de mișună zilnic pe străzile orașului) ne îndeamnă: “Votați schimbarea, dacă vreti să fiți mai educați, mai cinstiți”,mai ș.a.m.d. Adică o altă schimbare, nu aceleași susținute de PNL/Forța civică.

Și Partidul Verde are candidați mândri, numai că, spre deosebire de PSD-iști (mândri că suntem români), ăștora mândria li se trage din faptul că sunt europeni. Îndemnul lor este: “Mândri că sunem europeni!Votați Partidul Verde. Să teminăm cu uscăciunile”.

Mai e și-o mână de candidați independenți. Nu i-am reținut decât pe Corina Georgiana Ungureanu (fostă gimnastă) și Mircea Diaconu (fost actor).

Ca să vă zic sincer, pentru un sfert din sloganele electorale de mai sus am fost nevoită să dau search pe google sau pe facebook, pentru că nu există (cel puțin, nu în Târgu Neamț) un loc special amenajat unde am putea vedea toți candidații puși laolaltă. Așadar, enumerarea se oprește aici. Nu din neglijență, ci din cauza invizibilității afișelor electorale.

465x0_Screen_Shot_2014-04-30_at_6.36.29_PMO nebuloasă pentru români este și activitatea europarlamentarilor, deși, peste câteva zile, vor trebui să pună ștampila pe unul dintre candidați. Ultimul sondaj INSCOP arată că 69% dintre români se consideră mai degrabă neinformați cu privire la activitatea Parlamentului European, iar 68,4% nu știu ce rol are eurodeputatul român. Cât despre candidați, n-are rost să mai pomenesc.

Conform unui sondaj realizat de CURS și Avangarde pentru TVR , doar 28% dintre români au o opinie și sunt hotărâți să meargă la vot, deși 52% se declară interesați de rezultatele alegerilor.

În Parlamentul European avem drepturi egale cu restul țărilor membre. Cine ne va reprezenta interesele acolo după 25 mai, rămâne de văzut. Cert e că respectivii nu vor avea puteri magice să schimbe brusc condiția României. Poate strănepoții noștri vor vedea schimbarea, vor trăi fără uscăciuni la putere, vor fi respectați peste hotare și vor putea striga în gura mare că-s mândri să fie români. Deocamdată, sistemele vitale ale unei nații – sănătatea și educația- sunt la pământ în România. Deocamdată, salariul minim pe economie e de zece ori mai mic decât în alte țări membre UE. Deocamdată… tinerețea unui român rămas în țara lui natală e o bătălie permanentă, iar bătrânețea – un coșmar.  Deocamdată,  patriotismul suferă nebăgare în seamă, în ciuda afișelor lipite pe stâlp. Deocamdată, mulți dintre noi spun doar cu jumătate de gură că sunt mândri de geneza lor. Și totuși, n-am văzut pe nimeni încălțat sau îmbrăcat cu papuci/ tricouri ce conțin ca element de design steagul României, cum  se întâmplă în SUA, Franța sau UK.

Andreea Trăsnea

Articolul Europa, așteaptă-ne, că venim! a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate