Februarie se încheie cu o răzvrătire a iernii

Încheiem ultima săptămână de iarnă calendaristică de și lună februarie cu un tipar sinoptic destul de apropiat de ce am avut în cea mai mare parte a acestei ierni. Astfel, prima parte a săptămânii va găsi țara noastră sub influența unui talveg depresionar al unui ciclon islandez, cu centrul baric Antonia poziționat deasupra Scandinaviei. În acest prim interval din săptămână vom și și traversați de un front rece, pe direcție V – E, iar apoi și de un front de ocluziune, tot pe aceeași direcție de deplasare.

Odată cu a doua parte a săptămânii revenim la influența dorsalei Anticiclonului Azoric, așadar avem parte, din nou, de presiune ridicată și de lipsa fronturilor atmosferice.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, avem parte tot de un avans de aer cald și foarte cald pe circulație atlantică (V – E), cu abateri termice pozitive, în primele zile ale săptămânii și spre +6, +8 grade peste normalul perioadei (la 850 hPa), pentru ca, la finalul săptămânii, odată cu schimbarea direcției de deplasare în NV –SE, spre noi să coboare o masă de aer polar care va duce abaterile termice și la –10, – 12 grade sub ce ar trebui să avem normal.

Ziua de marți vine cu temperaturi minime de la 1 spre 3 – 4 grade la nivelul întregii țări, cu excepția crestelor montane, unde rămânem cu minime negative, –2, –4 grade.

Maximele zilei de marți vor urca spre 8 – 10, 11 grade în bună parte din țară, mai cald urmând să fie prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se pot atinge 12 – 14 grade, izolat chiar 15 – 16 grade în sudul extrem al Dobrogei.

Dimineața zilei de miercuri împarte țara în două: Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele montane au parte de minime negative, –1 spre –3 grade, cu –7, –9 grade prin zonele montane, în timp ce în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, dar, izolat, și prin NV Maramureșului, ne așteaptă minime de la 3 spre 5, 6 grade.

Maximele zilei rămân modeste prin Banat, Crișana, Maramureș (2 – 4, 5 grade), dar și prin Transilvania, nordul și centrul Moldovei (6 – 7 grade). În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea va fi cel mai cald, cu 10 – 12 grade.

Minimele zilei de joi pleacă de la –6, –8 grade prin zonele montane, –0 spre –2, –3 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, zonele deluroase ale Olteniei, Munteniei, Moldovei, dar și prin sudul Moldovei. În restul țării valorile minime urcă spre un 2 –3 grade. Peste zi, maximele ajung la 7 – 9, 10 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei și a zonele depresionare unde nu depășim maxime de 3 – 5 grade. La munte va fi cel mai rece, cu 1 – 2 grade, iar pe creste –1, –3 grade.

Noaptea de joi spre vineri vine cu minime negative în toată țara (-1 spre –3, –4 grade, în timp ce prin zonele montane și depresionare avem valori și sub –5, –7 grade). Excepția o reprezintă centrul Munteniei, unde avem o oază de căldură cu minime de la 2 spre 4 grade. Maximele rămân negative pe crestele montane (-1, –3 grade), în timp ce în restul zonelor montane, Transilvania și Maramureș mercurul din termometre urcă spre 5 – 7 grade, În restul țării maximele zilei de vineri variază între 8 – 10, 11 grade.

Weekendul începe cu temperaturi normale pentru data din calendar la nivelul întregii țări (7 –9, 10 grade), iar prin sudul Olteniei, Muntenia și sudul Moldovei putem urca spre 11 – 12 grade. La munte avem maxime de 3 – 5 grade, cu –1, –3 grade pe creste.

Încheiem săptămâna cu temperaturi maxime în scădere (4 – 6, 7 grade) doar prin Oltenia și SV extrem al Munteniei ne mai apropiem de un 9 – 10 grade. La munte ne așteaptă o vreme rece, cu valori negative, de la –1 spre –3, grade, iar pe creste spre –5, –7 grade.

sursa: prognozemeteo.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate