Ghidul vieţii culturale din comuna Taşca

Este cunoscut faptul că în comuna Tașca, se desfășoară pe tot parcursul anului, numeroase activități realizate de către conducerea acesteia, Primăria Tașca, primar, doamna Ursache Daniela, care își pune de fiecare dată sufletul în orice face, astfel ca cetățenii pe care îi păstorește să fie mândri de locul în care locuiesc.

Evenimentele desfășurate până în prezent, în ordine cronologică, pentru a avea un ghid al vieţii culturale din Comuna Taşca:

1. „HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ !”
Această activitate, organizată cu prilejul unirii de la 1859, s-a desfăşurat în biserica cu hramul „Schimbarea la Faţă” din Comuna Taşca, în duminica de 21 ianuarie. Înveşmântaţi în straie tradiţionale cei prezenţi s-au bucurat de un spectacol din care n-a lipsit nici poezia, nici cântecul şi nici patosul patriotic din cuvintele vorbitorilor. Copiii din comuna noastră, care studiază chitara au interpretat piese patriotice, aşa cum au făcut şi oaspeţii sosiţi din Comuna Ştefan cel Mare. Autorităţile locale au ţinut să sublinieze importanţa istorică a momentului în discursurile lor.

2.BALUL PĂRINŢILOR ŞI BUNICILOR
Asociaţia Părinţilor „Vasile Mitru” Taşca a organizat o activitate de divertisment pentru părinţii şi bunicii copiilor de la şcoala „Vasile Mitru” Taşca, în ziua de 3 februarie, 2018. Scopul acestei acţiuni a fost strângerea de fonduri folosite în beneficiul elevilor din şcoală.
Primăria Comunei Taşca şi Consiliul Local Taşca au sprijinit acest eveniment şi au aprobat o sumă de 1000 lei pentru organizarea ei.
Din program n-au lipsit tombola şi licitaţia.

3. „DE DRAGOBETE IUBEȘTE ROMÂNEȘTE!”
În ziua de 24 februarie, 2018 s-a desfăşurat Festivalul de folclor ,,De Dragobete iubeşte româneşte!” în incinta Căminului Cultural Taşca. Au participat concurenţi din judeţele Neamţ, Vaslui, Botoşani, Braşov, într-un număr de peste 50 de solişti, 4 ansambluri folclorice, 3 grupuri vocale, 1 instrumentist. Juriul a fost format din: Andrei Zgîrvaci, preşedintele juriului, coordonatorul ansamblului ,,Animo” din Chişinău, Marc Ştefan, preşedintele Asociaţiei Culturale ,,Muguraşii Neamţului”, d-na prof. Dorina Mucenicu, d-na Prof. Otilia Zakarias, referent cultural Taşca.
În deschiderea programului a vorbit Dl. Viceprimar al Comunei Taşca, Vasile Chiciu.
Trofeul Festivalului a fost obţinut de Ansamblul Folcloric ,,Florile Ceahlăului” din comuna Ceahlău.
Participanţii din Taşca au obţinut următoarele premii: Paleu Mihaela, 11 ani, premiul al II-lea, Caia Maria Teodora,11 ani, premiul al II-lea, Ciucanu Isaura, 14 ani, premiul al II-lea, Ansamblul folcloric ,,Fluieraşii,, premiul al II –lea, Ladariu Grosu Adriana, 10 ani, premiul al III-lea.
S-au dat diplome, medalii şi trofee.

4.„FEMEIA, FLOARE DE RAI”
Ca în fiecare an de Ziua Internaţională a Femeii, în comuna noastră a avut loc un frumos spectacol, în sala Căminului Cultural. În deschidere a luat cuvântul d-na Paraschiva Chiciu, din partea Organizaţiei de Femei din Comuna Taşca, care şi-a exprimat bucuria de a participa la evenimentele culturale ale comunei, alături de părinţi şi de bunici.

Au evoluat elevii Şcolii ,,Vasile Mitru” Taşca, cu numere diverse şi inedite. Prima parte a fost dedicată folclorului, iar interpreţi au fost: Mitrofan Andreea, Paleu Mihaela, Caia Teodora, Gribincea Ştefania.Un cor, care a interpretat muzică cultă de factură folclorică, a făcut trecerea spre muzica uşoară.Aceşti copii au fost instruiţi de d-na prof.Liliana Roibu. De la Asociaţia ,,Muguraşii Neamţului” a cântat Ştot Elena.
A urmat apoi, muzica uşoară pentru mame, femei şi pentru primăvară. Au cântat Mariciuc Xenia şi elevii clasei a IV-a instruiţi de d-na inv. Liliana Lazăr, precum şi Ciucanu Isaura.
Grupul de chitarişti ,,Raze de speranţă,, au interpretat două piese, dedicate mamei.Programul a fost încheiat în mod cu totul inedit de trupa de majorete a şcolii, o noutate ce ne dorim să devină obişnuinţă, coregrafia fiind semnată de d-na prof. Liliana Roibu. N-au lipsit florile oferite de Primăria Comunei şi Consiliul Local, precum şi sfinţişorii serviţi celor prezenţi, întrucât programul a avut loc în data de 9 martie, zi închinată celor 40 de Sfinţi.

5.DECLARAȚIA DE REUNIRE
Dorinţa românilor de a fi una s-a concretizat şi prin semnarea unui act de unire culturală şi spirituală a României cu Basarabia. La iniţiativa Asociaţiei Culturale „Eu cred” Taşca, în frunte cu preşedintele ei Mihai Coşerariu, în ziua de 23 martie, domnii consilieri ai Consiliului Local Taşca şi d-na primar Ursache Daniela, au semnat, într-un cadru festiv, actul de reunire cu Basarabia.
După intonarea imnului de stat al României, d-na primar Ursache Daniela, a ţinut un cuvânt adecvat momentului, subliniind încărcătura spirituală deosebită, a evenimentului.

6.ZIUA EROILOR
La orele 12,00 din joia Sfintei Înălţări, la monumentul eroilor din centrul Comunei Taşca, a avut loc o slujbă solemnă de pomenire a celor care s-au jertfit pentru limbă şi neam. Au slujit preoţii Comunei Taşca: Diaconu Dumitru, Ghiurcă Valentin, Caia Dan Gheorghe.
Momentul de început a fost intonarea imnului de stat al României, după care s-a făcut parastasul de pomenire a eroilor.
În încheierea slujbei pr. Valentin Ghiurcă a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură, urmat de D-na Primar , care le-a vorbit cetăţenilor din Comuna Taşca despre aducerea aminte a celor ce s-au jertfit şi cărora le datorăm România Mare. Pe fundalul imnului eroilor s-au depus coroane de flori de către reprezentanţii Primăriei Comunei Taşca , ai Poliţiei Locale şi ai Şcolii.
Programul artistic a fost susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale „Vasile Mitru” Taşca, fiind alcătuit dintr-un mănunchi de poezii, cântece despre şi cu eroiii neamului românesc; a evoluat şi grupul de chitarişti „Raze de speranţă” care a încheiat programul cu un înălţător „Trăiască România”.
În încheiere s-au servit bunătăţi tradiţionale: pască, ouă roşii, cozonac.
Uşoară să le fie ţărâna!
Acest eveniment face parte dintr-un amplu proiect de activităţi dedicate Anului Centenar, proiect premiat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu suma de 5000 lei, utilizaţi în desfăşurarea evenimentelor.

7. ZIUA ŞCOLII „VASILE MITRU” TAŞCA

Pe data de 21 mai 2018, elevii Şcolii Gimnaziale „Vasile Mitru” Taşca, s-au aflat în sărbătoare. Fiind ziua anuală a şcolii din Comuna Taşca, conducerea şcolii, împreună cu întreg colectivul au hotărât să dedice această zi sporturilor de orice fel. Astfel s-au organizat probe de concurs tip „Exatlon România”, s-a făcut multă mişcare cu echipe, iar la sfârşit s-au servit plăcinte tradiţionale şi suc.

8. BALUL ELEVILOR

Asociaţia Părinţilor „Vasile Mitru” Taşca, a organizat pentru elevii şcolii o activitate de divertisment cu denumirea de „BALUL ELEVILOR” . S- a desfăşurat şi un târg de produse făcute în casă, fiecare copil vânzând propriul produs, cu echipa clasei sale. Banii rezultaţi au fost destinaţi unei activităţi cu clasa(excursii, ieşiri în diverse locuri de divertisment).
N-au lipsit probele de concurs : parada costumelor, dansul pe ziar, dansul scaunelor, proba baloanelor.
Locaţia acestui eveniment a fost sala Căminului Cultural Taşca, prilej cu care elevii s-au relaxat dat fiind că balul s-a organizat de ziua copilului.

9.MAGIC BUBBLE SHOW

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Asociaţia „Prodestine” Piatra Neamţ, în parteneriat cu Primăria Comunei Taşca a organizat a doua ediţie a evenimentului sugestiv „Magic bubble show”, desfăşurat în parcul natural „Sf. Maria”, Taşca.
Primăria Comunei Taşca a alocat suma de 4000 de lei pentru acest eveniment , din care s-au oferit copiilor mai multe momente de divertisment. S-au cumpărat jocuri , care în final au intrat în dotarea Ludotecii „Fragul de câmp”; copiii au primit în dar dulciuri, dispozitive de făcut baloane de săpun, apă, sucuri şi mici gustări.
Au fost prezente muzica , distracţiile, voia-bună, aşa cum se cuvine într-o lume a copilăriei.

10. COPIII, FLORILE INIMII

Vineri , 1 Iunie 2018, la sala Căminului Cultural Taşca, s-a desfăşurat Festivalul Naţional de interpretare „Copiii, florile inimiii”, structurat în patru secţiuni:muzică populară, muzică uşoară, muzică folk, muzică instrumentală.
Premiile obţinute: Trofeul festivalului -Creţu Alexandra, Premiul I : Ciucanu Isaura – muzică uşoară(Taşca), Ichim Nicoleta- muzică populară, Benga Claudiu -muzică folk; Premiul al II-lea: Mitrofan Andreea- muzică uşoară(Taşca), Ciucanu Isaura- muzică populară(Taşca), Iaută Bianca-muzică folk;
Premiul al –III lea : Caia Maria Teodora-muzică populară(Taşca), Subcinschi Ilinca -muzică folk.
Au fost acordate premii speciale, menţiuni.
Au participat grupurile „Florile Bicazului” şi „Floare de lotus”(Taşca)
Pentru acest festival s-au alocat 3000 lei, din care s-au achiziţionat medalii, trofee, diplome şi cheltuieli de protocol.

11. IA, SIMBOL ROMÂNESC

Ziua Mondială a Iei, se sărbătoreşte în fiecare an odată cu tradiţionalele Sânziene ( 24 iunie, când sărbătorim şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul). Aflat la a IV-a ediţie, evenimentul, a fost realizat la data de 12 iunie, 2018 şi s-a derulat după proiectul d-nei prof. Dorina Mucenicu astfel: în prima parte au evoluat vorbitorii, d-na Dorina Mucenicu, Păr. Caia Dan Gheorghe, d-na Buzinschi („Albinuţele” de la” Moldova coase ia”) ,Prof. Udroiu Marin, iar în partea a doua au cântat Sînziana Ailenei, Grupul “Eu cred”, Otilia Zakarias, Alice Prundu şi Caia Teodora.
Colecţii personale de ii au expus d-na Viorica Saon şi d-na Dorina Mucenicu. La finalul activităţii s-a servit vin şi cozonac.

12. FESTIVALUL „DĂM FOLK”
A III-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare „Dăm folk” s-a desfăşurat pe perioada 23-29 iulie 2018, odată cu tabăra pentru copii, cu acelaşi nume, organizator fiind Asociaţia Culturală „Eu cred” Taşca. Anul acesta partenerii au fost Primăria Comunei Taşca şi Primăria Comunei Bicazu Ardelean, care au acordat sprijin financiar taberei şi festivalului. Primăria Comunei Taşca a alocat suma de 8000 de lei, precum şi spaţiul de desfăşurare a probelor de concurs, respectiv sala Căminului Cultural Taşca.
În cadrul festivalului s-a interpretat doar muzică folk, fie în concurs, fie în recitaluri. Acest
lucru s-a întâmplat şi în serile petrecut e în tabără.Printre recitalurile extraordinare amintim pe cel susţinut de GEORGE SĂRLUCEANU, ADI BEZNĂ, grupul „EU CRED”. Evenimentul a fost prezentat de dl.GEORGE FILIP din Miercurea Ciuc.
Trofeul festivalului a fost obţinut de către trupa „TRIO VOX” din Buzău. Pe lângă trofee, medalii şi diplome, premiile au constat şi în bani.

13.ZIUA COMUNEI TAŞCA-„ FLORI DE MUNTE”

Unul din cele mai importante evenimente cultural-artistice ale comunei Taşca este ziua comunei, care a devenit tradiţie prin faptul că a ajuns la a XXIV ediţie. S-a desfăşurat în duminica de 19 august 2018, cu momente artistice pentru toate vârstele şi gusturile.
Primăria Taşca şi Consiliul Local au acordat suma de 80.000 lei, bani destinaţi onorariului artiştilor, protocol pentru primirea oaspeţilor, premii( premiul de excelenţă, premiul pentru 50 de ani de căsnicie, diplome de recunoştinţă), pachete pentru bătrâni, ornarea Parcului „Sfânta Maria”, steguleţe, cocarde tricolore, afişe, invitaţii.
Programul a debutat cu o paradă militară susţinută de către Comandamentul Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” Piatra Neamţ, în centrul Comunei Taşca, la Monumentul Eroilor. În parcul „Sfânta Maria”, după decernarea unor premii s-a derulat un bogat program artistic. Au evoluat artişti îndrăgiţi şi valoroşi precum Ansamblul Etno-folcloric „PLĂIEŞII” din Republica Moldova, MIHAI TRĂISTARIU, GEORGE COJOCĂRESCU, ALESSANDRA şi alţi artişti valoroşi.
Discoteca şi spectaculosul foc de artificii au încheiat ziua, care a făcut impresie printre spectatori.

14. ”FRUMOASĂ E ŢARA MEA!”

În această vară, la începutul lunii august, copiii, care s-au evidenţiat în diferite domenii (olimpiade şcolare, festivaluri, competiţii sportive) şi care au dus mai departe numele şcolii „Vasile Mitru” Taşca, au vizitat alte meleaguri ale ţării noastre. Astfel au urmat un traseu bine stabilit : Taşca-Piatra-Neamţ- Bacău-Bucureşti-Constanţa şi retur, de-a lungul căruia au vizitat diferite puncte de atracţie.
Primăria Taşca şi Consiliul Local Taşca au alocat suma de 3000 lei pentru cazarea şi masa copiilor.

15. FESTIVALUL NAŢIONAL AL ARTIŞTILOR AMATORI DIN CADRUL MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE

Aflat pentru a doua oară în Comuna Taşca, Festivalul Naţional al Artiştilor Amatori din cadrul M.A.I. s-a desfăşurat pe perioada 01-05. 10. 2018, fiind la a IX-a ediţie.
Probele de concurs au pus la încercare talentul concurenţilor la secţiunile de muzică uşoară, muzică folk , muzică populară şi instrumentală.
Primăria Taşca şi Consiliul Local au alocat suma de 2000 lei pentru desfăşurarea acestui festival şi au pus la dispoziţie sala Căminului Cultural Taşca.

Evenimentul „Ziua Femeii de la Ţară”, aflat la a doua ediţie nu s-a înfăptuit datorită împrejurărilor nefavorabile, cum ar fi organizarea Referendum-ului şi lipsa de fonduri . Deasemenea nu s-a găsit un moment prielnic pentru programarea acestei frumoase manifestări din anotimpul de toamnă date fiind evenimentele, uneori neplăcute, care s-au abătut asupra comunităţii .

Dintre activităţile desfăşurate cu elevii Şcolii Gimnaziale „Vasile Mitru” Taşca, demnă de amintit este ampla manifestare a sărbătorii închinate Anului Centenar sub denumirea generică „PAŞI PRIN ISTORIA NEMŢEANĂ”. Copiii au mers în excursii pe masivul Ceahlău, la Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ, precum şi pe litoral. Mulţi dintre copii au avut ocazia să zboare cu avionul, pentru prima oară.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate