Incendiile provocate de arderea miriștilor și a vegetației uscate sunt în creștere alarmantă

STOP incendiilor!

Intrucat incendiile provocate de arderea miristilor si a vegetatiei uscate sunt in crestere alarmanta, Comisariatul Judetean Neamt al Garzii Nationale de Mediu va efectua in perioada urmatoare actiuni de control pentru montorizarea modului de respectare de catre fermieri a normelor privind conditionalitatea referitoare la interdictia de a nu arde vegetatie uscata pe terenurile arabile si pajistile permanente situate in siturile Natura 2000.

Este interzisa arderea miristilor, turbariilor, litierelor padurii, stufului, tufarisurilor sau vegetatiei ierboase. Aceasta poate constitui contraventie şi se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, conform prevederilor art. 96, alin (3), pct. 16 din OUG nr. 195 din 2005 privind protectia mediului cu modificarile şi completarile ulterioare sau poate constitui infractiune, conform art. 98, alin (1), lit.a din acelasi act normativ, dacă arderea a avut loc in arii naturale protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecologice.

Subliniem faptul ca aceasta practica produce efecte nedorite, si anume: distrugerea solului, a habitatelor de hranire, reproducere sau de odihna a animalelor (inclusiv a pasarilor salbatice), a plantelor, de asemenea in atmosfera se emana substante toxice ce pot provoca intoxicatii ale cailor respiratorii, afectiuni ale ochilor, sistemului nervos etc.

Incendiile se pot extinde necontrolat distrugand bunuri materiale, circulatia rutiera/feroviara, iar in cel mai sumbru caz pot lua vieti omenesti.

Garda de Mediu Neamt

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate