Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 7 februarie 2023
  • :
  • :

Informații cu privire la evoluția și gestionarea fenomenului de zăpor

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE /INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL NEAMŢ Informaţii cu privire la evoluția și gestionarea fenomenului de zăpor

• Evoluția fenomenului de zăpor la data de 06.02.2017

Pe râul Bistrița, amonte de acumularea Izvorul Muntelui, situaţia se prezintă astfel:
 Coada Lacului Izvorul Muntelui este îngheţată;
 De la Viaductul Poiana Largului până la 0.3 km amonte punte Dreptu, pe o lungime de 11,5 km, sunt aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,5 și 6,0 m;
 În amonte de acest tronson, râul prezintă gheaţă la maluri.
 Canalul este parţial coborât pe mijloc şi curge apă peste gheaţă. Din amonte nu curge zai.
 Debitul râului Bistriţa la SH Frumosu este de 33mc/s

Temperatura aerului era astăzi la ora 06:00 – staţia hidrometrică Frumosu era de -2,50 C

• Măsuri operative

Ca urmare a creşterii temperaturilor în regiune (îndeosebi în Bazinul Dornelor), precum a precipitaţiilor căzute în ultima perioadă, s-au dispus o serie de măsuri pentru monitorizarea evoluției fenomenului de zăpor și pentru diminuarea urmărilor acestuia, cum ar fi:
– Urmărirea permanentă a fenomenului de zăpor pe raza localităţii Poiana Teiului;
– Deplasarea a doi ofiţeri şi un subofiţer în zonă pentru sprijinirea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă cu privire la măsurile ce trebuie luate în caz de evacuare;
– Instituirea serviciului de permanenţă la nivelul celor trei primării Poaina Teiului, Farcașa și Borca;
– Înştiinţarea şi alarmarea populaţiei;
– Executarea a 8 misiuni de distrugere a podului de gheaţă în data de 05.02.2017 de către o echipă pirotehnică, sub comanda ofiţerului specialist (1 ofiţer şi 3 subofiţeri) pentru formarea unui șenal de scurgere a apei.

Râul este monitorizat, inclusiv de personal din cadrul ISU Neamţ şi S.G.A. Neamț.
”În conformitate cu Programul de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe Râul Bistrița specialiști de la ISU Neamț și Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, precum și comitetele și serviciile locale pentru situații de urgență, urmăresc evoluția fenomenului în zonă și dispun intervențiile de specialitate. Se ține permanent legătura cu instituțiile și autoritățile din județul Suceava, pentru coordonarea intervențiilor operative. Cu o monitorizare atentă și o bună coordonare a eforturilor, am încredere că vom gestiona și această situație, în sensul executării celor mai bune măsuri menite a reduce riscul pentru populație și infrastructura localităților din zonă” a declarat prefectul Niculina DOBRILĂ.

ISU Neamţ /Misiune distrugere zăpoare gheaţă

În data de 05.02.2017, ora 07:00, la nivelul comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ, s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a aglomerărilor de gheață pe râul Bistriţa, între satele Dreptu – Săvineşti – Poiana Teiului. Din cauza faptului că din amonte, de pe raza judeţului Suceava, s-au dislocat însemnate cantităţi de gheaţă, exista riscul producerii de inundaţii pe raza acestor localități, fiind expuse locuinţele cetăţenilor din apropierea râului Bistriţa. Ca urmare a blocajului produs de aglomerările de gheață pe porțiunea dintre loc. Dreptu și loc. Săvinești, pe raza localității Galu din com. Poiana Teiului au fost inundate cca. 2 ha de teren agricol din afara perimetrului gospodăriilor, nivelul apei fiind de cca 20 cm. La fața locului s-au deplasat 4 ofițeri, 10 subofițeri ai I.S.U. Neamț, împreună cu Șefii Serviciilor Voluntare ale comunelor Borca, Farcașa, respectiv Poiana Teiului, care au executat activități de alarmare a populației, în vederea prevenirii producerii unor situații de urgență ce ar impune evacuarea populației din zonele afectate. În zona Topoliceni, pirotehniştii din cadrul I.S.U. Neamţ au executat misiuni de distrugere a blocurilor de gheaţă formate în aval de Barajul Topoliceni, pe raza localității Topoliceni din com. Poiana Teiului. Nu au fost victime sau pagube materiale. De asemenea, militarii ISU Neamț monitorizează în permanență zonele de risc, pentru a putea lua măsurile necesare pentru limitarea pagubelor.