Infracționalitatea transfrontalieră, în atenția poliției nemțene

Infracționalitatea transfrontalieră, în atenția poliției nemțene
În perioada 01.01.2017–30.06.2017 polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au gestionat lucrări privind infracționalitatea itinerantă ce au făcut obiectul activităţilor de cooperare internaţională cu autorităţile principalelor ţări de destinaţie a nemțenilor, care sunt suspecţi sau cercetaţi pentru comiterea de infracţiuni de natură judiciară.
Astfel 17 cetăţeni români, domiciliaţi pe raza judeţului Neamț,au fost semnalați ca fiind persoane suspecte de săvârșirea unor infracțiuni în următoarele state: Germania, Italia, Cehia, Marea Britanie, Franța, Ungaria și Cipru.
Principalele genuri de infracţiuni atribuite nemțenilor bănuiți de săvârșirea faptelor penale sunt: furt -11, tâlhărie~1,vătămare corporală gravă –2, fals –1, infracțiuni privitoare la viața sexuală -1.
România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.
Informaţii de background:
Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.
România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010,
experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.
De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.

Sursa:IPJ Neamţ

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate