ÎNSEMNĂRI DE PE O CARTE VECHE. UN MOLITVELNIC DIN SECOLUL XVIII

MOLITVELNIC-2În fondul de carte veche al Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, printre ale lucrări valoroase, se găseşte şi un Molitvelnic din secolul XVIII. Cartea nu este importantă doar prin vechimea ei, ci şi prin faptul că are câteva însemnări care fac referiri sumare la proprietarii ei, dar şi la istoria acestor locuri.

Molitvelnicul este o carte religioasă, care curpinde rânduieli, rugăciuni şi slujbe desfăşurate în anumite momente din activitatea bisericească. Deoarece în vechime cartea tipărită era un obiect rar întâlnit și în consecință costisitor, existau câteva practici menite să întărească proprietatea: autografele, pecețile și însemnăril, care conţineau, în unele cazuri, şi afurisenii. Nici cartea la care facem referire nu face excepţie de la această regulă, pe filele sale regăsindu-se câteva însemnări, din care aflăm cui a aparţinut această carte în anumite momente. Astfel, cartea a fost în proprietatea preotului Vasile din Răuceşti (jud. Neamţ), primită de la Mitropolitul Gavril Callimachi. Ulterior, aceeaşi carte este vândută unui alt preot, din satul Bogdăneşti, actualmente aflat în judeţul Suceava. Un alt detaliu interesant de reţinut este acela că, într-o primă fază, cartea a fost donată bisericii Sf. Dimitrie din Târgu Neamţ, dar acest aşezământ nu mai există în prezent. Referitor la această biserică, pot fi amintite unele puncte de vedere potrivit cărora ar fi fost întemeiată în secolul XV, dar menţiuni documentare clare sunt abia din secolul XVI. Biserica a existat până la jumătatea sec. XIX.

Revenind la însemnările de pe carte, acestea sunt importante pentru că sunt şi datate şi astfel se poate urmări cursul pe care l-a avut această carte: ,, Această sfântă și dumnezeiască carte ce să cheamă Molitvelnic este a me preut Vasile ot Răucești și mi-au datu de prea sfinția sa Mitropolitul Kiriu Kir Gavril cându m-am hirotonisit pre la anii de la Hristos 1787 ghenuarie 17. Să să știe că l-am vândut preotului Petru ot Bogdănești și cine s-ar afla să-l fure de la popa Petre fără știre să fie blăstămat de cele 7 soboare de la Niceea. Și mi-au datu 7 lei pre dânsul preutul Petre cel de mai sus arătat .”

O altă însemnare ne arată că, la un moment dat, Molitvelnicul a fost donat bisericii Sf. Dimitrie din Târgu Neamţ, pentru a fi folosit în cadrul activităţii bisericeşti: ,,…părinților săi și pentru al soțiilor săi ce au avut și a tuturor răposaților și s-au dăruit sfintei biserici în Târgul Neamțului din Sus, hramul Sfântul Dimitrie ca să slujească cu dânsul orcarele preot s-ar tâmpla slujind, carele preot va fi slujitori la sfânta biserică să ne pomenească în vecie, iar cine l-ar lua să-l fure să dea samă pentru toate păcatele noastre înaintea strașnicului județu cu răposații: Gheorghi, Varvara, Toader, Marie, Ion, și vii Marie, Alecsandru, Parascheva, Ilion, Ion, Vasile, Gavril și tot neamul lor în veci 1797 februarie 28”.

Din cele menţionate anterior, putem constata importanţa studierii însemnărilor de pe cărţile vechi, care aduc un plus de valoare acestor surse documentare, prin faptul că atestă traseul parcurs de aceste tipărituri, de la modul cum au fost dobândite şi până la proprietarii lor.MOLITVELNIC-1

Roxana Diaconu

(sursa imaginilor – Arhiva MIETN)

Articolul ÎNSEMNĂRI DE PE O CARTE VECHE. UN MOLITVELNIC DIN SECOLUL XVIII a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate