ITM Neamț: În luna martie, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 254.000 de lei

itm-control

În perioada 01.03.2017 – 31.03.2017, activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt a avut ca obiectiv principal realizarea acțiunilor din „Programul de acțiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2017”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicată, a Legii nr.319/2006 modificată și completată și a Legii nr.53/2003 modificată și completată.

În această perioada, 20 de inspectori de muncă au efectuat 293 controale, ocazie cu care s-au constatat 408 deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă si s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate. În urma controalelor efectuate s-au aplicat 148 de sancțiuni contravenționale însumând 254.000 de lei .

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII ȘI SECURITĂȚII ÎN MUNCĂ

În luna martie, au fost realizate 117 vizite de control și evaluare la unități economice. Totodată, cu ocazia controalelor s-au aplicat un număr de 127 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 36.000 lei.

Analiza situației accidentelor de muncă.

În luna martie, la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamț au fost înregistrate 5 accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL RELAȚIILOR DE MUNCĂ

Control relații de muncă

În luna martie, au fost controlați 176 agenți economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un număr de 21 sancțiuni contravenționale, din care 17 amenzi contravenționale, însumând 218.000 lei, respectiv 4 avertismente contravenționale, pentru încălcari ale Legii nr. 53/2003 modificată și completată și H.G. nr.500/2011. De asemenea, au fost depistați 14 angajatori la care lucrau 21 de persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale de angajare a fost de 210.000 lei.

La 2 angajatori, au fost identificate 2 persoane – minori care prestau activitate fără forme legale de angajare, motiv pentru care s-a înaintat organelor de cercetare penală documentația necesară pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art.265, alin.1 din Legea nr.53/2003 republicata (încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activităţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor) .

Au fost depistate 102 persoane pentru care angajatorii, au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților în format electronic, cu încălcarea termenului prevăzut de HG nr.500/2011 (art.4,alin.1,lit.a – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză) fiind dispuse 54 de măsuri pentru remedierea neconformităților. A fost aplicata 1 sancțiune contravențională, respectiv avertisment contravențional.

Campanie locală de control în domeniul exploatării forestiere.

În perioada 01.03.2017-31.03.2017 au fost efectuate acțiuni de control la angajatorii care efectuează activități specifice lucrărilor silvice și exploatării forestiere. Au fost verificate un număr de 8 societati. S-au constatat un număr de 14 deficiențe pentru care s-au dispus 14 măsuri de remediere. La cei 8 angajatori controlați, li s-au aplicat 12 avertismente contravenționale și 2 amenzi în valoare totală de 8.000 lei.

Deficiențe in domeniul securității si sănătății în muncă:

  • Neacordarea de catre angajator a echipamentului individual de protectia muncii( ex.- fasonatorul mecanic nu purta pantaloni antilant), nepurtarea de către salariat a echipamentului individual de protecție;
  • Neasigurarea primului ajutor la locul de muncă, lipsa trusei sanitare;
  • Lipsa semnalizării securității și sănătății în muncă la platformele primare, semnalizare incompletă;

Actiunea privind punerea în aplicare a legislației de protecție a lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși.

Pentru realizarea acestei acțiuni în aceasta luna s-au derulat următoarele etape :

  • în perioada 20.03.2017 – 23.03.2017 au fost completate de către 6 angajatori din grupul țintă chestionare privind acțiunea punctuală a Inspecției Muncii pentru controlul punerii în aplicare a legislației de protectie a lucrătorilor expuși la agenti chimice periculoși.
  • controlul la cei 6 angajatori a fost finalizat prin procese verbale de control în care au fost dispuse un număr de 10 măsuri și au fost aplicate un număr de 10 avertismente contravenționale.

Deficiente în domeniul securității și sănătății în muncă:

  • nu au fost efectuate determinări periodice de noxe;
  • nu a fost elaborată o procedura pentru verificarea, repararea și înlocuirea echipamentelor de muncă;
  • nu este asigurată o ventilație corespunzătoare la locul de muncă;
Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate