Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
sâmbătă 21 mai 2022
  • :
  • :

Legea insolvenței persoanelor fizice va intra în vigoare de la 31 octombrie

faliment

Legea insovenţei persoanelor fizice va intra în vigoare la 31 octombrie, potrivit unui proiect de act normativ care a primit marți votul decisiv al Camerei Deputaților, cu 198 de voturi ”pentru”. Documentul va ajunge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare, după care urmează a fi publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 61/2015 a fost adoptat marți, însă cu modificarea amânării. Documentul prevede că Legea insolvenței persoanelor fizice va intra în vigoare la data de 31 octombrie, deși Executivul a stabilit data de 31 decembrie.

Iniţial, actul normativ trebuia să intre în vigoare pe 26 decembrie 2015, însă atunci acesta nu avea norme de aplicare.

Legea se adresează persoanelor fizice de bună-credinţă, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanţele la furnizorii de utilităţi, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziţia unui serviciu sau produs personal etc., şi nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

În situaţia în care datornicul consideră că se află în insolvenţă dar situaţia financiară a acestuia nu este iremediabil compromisă, poate cere Comisiei de Insolvenţă deschiderea insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor, al cărui durată de executare este de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an. Cuantumul minim al datoriilor trebuie să fie de 15 salarii minime pe economie.

În cazul în care situaţia sa financiară este iremediabil compromisă, datornicul poate solicita insolvenţa prin lichidare de active.

Legea prevede şi o procedură simplificată pentru insolvenţa personală, care poate fi accesată de o persoană fizică insolventă, dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile şi are peste vârsta standard de pensionare sau şi-a pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.