Legea Vaccinării Obligatorii, adoptată de plenul Senatului

Proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie a fost adoptat în Plenul Senatului, cu 99 de voturi pentru și o singură abținere.

Actul normativ instituie obligaţia imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie.

În cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, potrivit proiectului de lege:

Cei care vor refuza vaccinarea vor trebui să consemneze refuzul în scris, pentru că altfel se va prezuma că există consimțământ pentru vaccinare. Totuși, cei care au o contraindicație constatată medical la un anumit tip de vaccin, nu vor fi obligați să-l facă, dar vor fi obligați să prezinte documentul de la medicul care a constat contraindicația.

În absența vaccinurilor obligatorii, copiii vor fi primiți la școală sau grădiniță, însă, o dată la trei luni părinții vor fi chemați pentru a li se explica beneficiile vaccinării. Dacă aceștia refuză în continuare, legea prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor, ce încep de la avertisment și pot ajunge până la amenzi în valoare de 10.000 de lei. De asemenea, copiii nevaccinați vor fi luați în evidențele comisiilor teritoriale de vaccinare. Practic, părinții vor trebui să accepte într-un final planul de recuperare a vaccinării, în maxim un an de zile.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

Puteți consulta aici proiectul de lege (click).

Sursa: ziartarguneamt.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate