Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
vineri 25 septembrie 2020
  • :
  • :

Luna august – 14 accidente de muncă, două au fost mortale

ITM Neamț anunță că a efectuat în luna august 242 de controale, ocazie cu care s-au constatat 198 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 198 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 134 de sancţiuni contravenţionale din care 26 amenzi în cuantum de 329.500 lei.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ

Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 132 vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat un număr de 98 abateri de la prevederile legale şi au dispus 99 de măsuri pentru remedierea deficienţelor.

Un număr de 76 angajatori au fost sancţionaţi cu 98 sancţiuni contravenţionale, din care 83 avertismente contravenţionale şi 15 amenzi în cuantum de 45.000 lei.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ transmite că în luna august au fost comunicate 14 evenimente de muncă. Împrejurările cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost datorită căderii de la acelaşi nivel, utilizării necorespunzătoare a echipamentelor de muncă şi accident de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, două au fost mortale. Toate evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

La un angajator din domeniul extracţiei materialelor de construcţii au fost oprite de la funcţionare două echipamente de muncă care prezentau pericol pentru sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ

În luna august, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului RM au efectuat un număr de 110 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 99 de măsuri şi au aplicat în total 36 de sancţiuni contravenţionale din care 11 amenzi în cuantum de 284.500 lei şi 25 de avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003-Codul muncii,republicată, modificată şi completată şi ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La 7 angajatori, inspectorii de muncă au identificat un număr de 14 persoane care prestau muncă nedeclarată, dintre care 12 persoane prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, iar 2 persoane au fost depistate că prestau activitate în perioada în care contractul individual de muncă era suspendat.

Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată , au fost dispuse 7 măsuri pentru remedierea deficienţelor şi au fost aplicate 7 amenzi în cuantum de 280.000 lei. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: construcţii,creşterea animalelor, facilităţi de cazare, activităţi de divertisment, prelucrarea lemnului, întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

Pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017, au fost dispuse 26 de măsuri, iar 4 angajatori au fost sancţionaţi cu 4 avertismente contravenţionale.

În perioada de referinţă, angajatorii au încheiat şi înregistrat la ITM Neamț 15 contracte colective de muncă.

În luna august 2020, inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au verificat un număr de 131 agenţi economici menţionaţi la art.5-9 din Anexa 3 la H.G. nr.553/2020 şi la art.6-10 din Anexa 3 la H.G. nr.668/2020, cu un număr total de 818 salariaţi.

Au fost efectuate un număr de 131 controale, din care 10 s-au desfăşurat noaptea.

Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost sanctionaţi contravenţional un număr de 65 angajatori cu 58 avertismente contravenţionale şi 7 amenzi în cuantum de 7000 lei şi au fost dispuse 65 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

ITM Neamț mai anunță că s-a finalizat campania naţională privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă desfăşurată în perioada 15.06.2020-24.08.2020.

Au fost controlaţi angajatori care figurează în portalul REGES, cu contracte individuale de muncă suspendate, angajatori la care există informaţii privind primirea la muncă a salariaţilor cărora le-au suspendat contractele de muncă, angajatori care, din datele obţinute de la agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, rezultă că au solicitat sumele necesare plăţii indemnizaţiei prevăzute la art.XI alin.(1) din O.U.G. nr.30/2020, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alţi angajatori la care exista suspiciunea de folosire a muncii nedeclarate.

În cadrul acestei campanii, în perioada 15.06 – 24.08.2020, au fost realizate 368 de controale, parte dintre acestea fiind efectuate noaptea şi sâmbăta.

Cu ocazia controalelor au fost dispuse 329 de măsuri de remediere şi au fost aplicate angajatorilor 76 de sancţiuni contravenţionale, iar 21 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate persoanelor găsite la lucru fără contract individual de muncă. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 520.800 lei. La 16 angajatori au fost depistate 24 de persoane, din care 2 tineri cu vârsta între 15-18 ani, care prestau muncă nedeclarată (21 de persoane nu aveau încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, iar 3 persoane lucrau în perioada în care aveau contractul individual de muncă suspendat).

Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată a fost în cuantum de 480.000 lei. În cazul unui angajator s-au înaintat către organele de cercetare penală, documentele necesare în vederea constatării infracţiunii pentru nerespectarea regimului de muncă al minorilor.

Informații furnizate de ITM Neamț

sursa: ziarpiatraneamt.ro

arsene


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *