În luna noiembrie, anul 2003, se deschidea Muzeul de artă “ Iulia Hălăucescu ” din comuna Tarcău

În data de 16 noiembrie 2003, se deschidea Muzeul de artă “ Iulia Hălăucescu ” din comuna Tarcău, judetul Neamţ.
Muzeul ” Iulia Hălăucescu ” din Tarcău găzduieşte 120 de tablouri în acuarelă şi ulei ale artistei, 25 de piese de mobilier din atelierul de pictură al artistei şi o expoziţie de ceramică şi unelte meşteşugăreşti din zona comunei Tarcău formată din 178 exponate.

Iulia Hălăucescu (n. 31 martie 1924, Tarcău, jud. Neamț – d. 18 decembrie 2007, Piatra Neamț) a fost o pictoriță româncă, reprezentantă a realismului socialist.
Se naşte la 31 martie 1924, in comuna Tarcău, judetul Neamț, intr-o familie cu vechi tradiții preoţesti. Tatăl, parohul Gheorghe Verşescu, ai carui înaintași au îmbrațișat preoția încă din secolul al XVIII-lea, s-a distins nu doar în plan teologic, ci și ca intelectual de marcă; monografia sa “Comuna Tarcău” fiind incununată cu mențiunea “Năsturel” a Academiei Române. Mama, Domnica, era fiica preotului Gavril Danielescu.
A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie București, Facultatea de Belle Arte Iași, Institutul Nicolae Grigorescu București și a făcut studii în particular cu pictorul emerit R. Schwetzer-Cumpăna.
A deschis peste 60 de expoziții personale în tară și străinătate, dintre care patru mari restrospective, ultima în 2001 la București – la Parlamentul României, în Sala Brâncuși. A participat la peste 30 de expoziții retrospective organizate de Ministerul Culturii.

Sursa: http://www.tarcauturism.ro/turism-cultural-si-religios/muzeul-iulia-halaucescu-tarcau/

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate