Lupta împotriva Cancerului

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este marcată pentru data de 4 februarie, când la nivel mondial se militează pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva acestei boli.
Ziua de 4 februarie a fiecărui an a fost stabilită prin Carta de la Paris pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. Coordonarea manifestărilor din această zi este realizată de UICC, cu concursul numeroșilor parteneri și organizații, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
La nivel mondial, campania își propune să transmită mesaje cu rolul de a demonta numeroasele mituri legate de cancer, cum ar fi: „nu este nevoie să vorbim despre cancer”, „nu există semne sau simptome pentru cancer”, „nu pot face nimic în privința cancerului” și „nu am dreptul la îngrijiri pentru cancer”.
În fiecare an, peste 4.000 de românce descoperă că au cancer de col uterin, România ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa aceste boli. Femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin. Datele au fost făcute publice ieri, la lansarea unei campanii de informare şi prevenţie a acestui tip de cancer. Campania „protejează-i aripile!“ va fi desfăşurată în parteneriat public-privat, sub coordonarea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămâni, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând 13% din totalul deceselor la nivel mondial. Fumatul este cauza a 22% din decesele prin cancer şi a 71% din decesele provocate de cancer pulmonar. Numărul deceselor din cauza cancerului la nivel mondial este în continuă creştere, estimându-se o cifră de 13,1 milioane decese în 2030. Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare. Potrivit OMS, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. Conform statisticilor, incidenţa mortalităţii la diferite tipuri de cancer este următoarea: la sân — 36%, de colon — 54%, col uterin — 44%, plămâni — 88%, ovarian — 55%, pancreas — 89%, stomac — 84%, creier — 92%, ficat — 82%, rinichi — 43%, tiroidă — 16%, piele — 30%, alte tipuri — 58%. Potrivit OMS, în 2014, în România 30.100 de bărbaţi şi 20.200 de femei au murit de cancer. În cazul bărbaţilor, 27,3% au murit din cauza cancerului de plămâni, 11,8% de cancer de colon, 8,3% de cancer de stomac, 7,1% au avut cancer de prostată, iar 6,9% au avut cancer bucal. La femei, 17% au murit din cauza cancerului de sân, 12,9% din cauza celui de colon, iar 10,4% au avut cancer de plămâni sau de trahee. Alte 10,1% din femei au murit din cauza cancerului de col, iar 6,2% din cauza cancerului de stomac.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate