Mănăstirea Petru Vodă,Poiana Teiului,loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioși

Mănăstirea Petru Vodă

Deși a fost constituită recent (sfârșitul secolului al XX-lea), Mănăstirea Petru Vodă-realizată într-o manieră ce trădează influențe ale stilului medieval-a devenit deja loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioși. Urmând drumul național DN 15 B de la Poiana Teiului spre Târgu Neamț, din Valea Largului se desprinde în stânga, o ramificație dreaptă 10 km spre satul Petru Vodă.
În zonă n-a existat niciodată un așezământ monahal, dar după revoluția din 1989, credincioșii au dorit și-au solicitat înființarea unei mânăstiri în satul Petru Vodă. Aceeași dorință au avut-o și autoritățile locale care au pus la dispoziție, în poiana Hasca, terenul necesar construcțiilor complexului mânăstiresc. În anul 1990, Mitropolitul Daniel al Moldovei și Bucovinei a dat binecuvântarea și după anul 1991 a început construcția bisericii. Sarcina înființării mănăstirii, a ridicării construcțiilor și organizarea obștei și-au luat-o doi monahi din mănăstirea Secu, de origine din Poiana Teiului.
Unul dintre acești monahi este fostul stareț al mănăstirii, protosinghel Justin Pârvu. Considerat de mulți ca fiind unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici . Părintele Iustin a trecut în anii pe care i-a adunat peste multe greutăți, însă a rămas mereu credincios credinței ortodoxe și neamului român.
Născut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, județul Neamț, a îmbrăcat rasa monahală în 1936, la Schitul Durău fiind hirotonisit preot la 22 de ani. A participat împreună cu Divizia 4 Vânători de Munte la luptele din cel de-al doilea război mondial, ajungând până la Don. După lăsarea la vatră, urmează seminarul din Român, absolvindu-l în 1945, an în care a fost arestat și condamnat politic la 12 ani închisoare, pedeapsă prelungindu-se până în 1964.
După ieșirea din închisoare, părintele Iustin a slujit ca monah la Mănăstirile Secu și Bistrița. În 1992 a început construcția la Mănăstirea Petru Vodă, mănăstire unicat în România, fiind dedicată martirilor din temnițele comuniste. Deși a întâmpinat mari greutăți privind finanțarea și asigurarea materialelor de construcție, muncind cu multă abnegație, susținut de numeroasa obște pe care a reușit s-o organizeze în scurt timp, Părintele Iustin, a reușit să ridice biserica și trei clădiri din lemn pentru stăreție, chilii, trapeză, bucătărie și camere pentru oaspeți.
Biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este o construcție din grinzi de lemn, pe fundație de beton. Spațiul este compartimentat în altar, naos, pronaos și pridvor închis. Altarul este luminat de o fereastră așezată la răsărit. Este separat de naos prin catapeteasmă din lemn de stejar, care urcă până la zidul care coboară de la bolta altarului. Frumoasa sculptură este realizată de meșterul Pantelimon Peiu din Tg. Neamț.

Sursa:crestinortodox.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate