Maneaua, cel mai important lucru pentru poporul român

Manelele, acest gen muzical blamat de unii și iubit de alții, a depășit de mult nivelul de stil muzical. Putem vorbi la ora actuală de un fenomen social în care se regăsesc foarte mulți români, mult mai mulți decât în orice alta sferă culturală, artistică, politică sau economică din România și asta nu o spunem noi, ci o arată cifrele.

Iată o captură de la o manea consacrată a interpretului Florin Salam. 53 de milioane de vizualizari la un popor de 18 milioane de români, asta spune multe. Spune că în acest tip de comunicare se regăsesc majoritatea românilor, în astfel de mesaje cred, astfel de lucruri le plac.

Categoric mulți dintre noi nu avem capacitatea de a recunoaște că aceasta este realitatea și ne mințim zilnic că trăim într-o altfel de lume, cu alte standarde și cu alte valori, dar totul este doar o iluzie. Mai sus vedem un mesaj transmis în forma unei manele, o comunicare de nivel mediocru, cum ar spune unii, dar care a adunat peste 50 milioane de vizualizări în timp ce niciun președinte al României nu a reușit să adune niciodată pe un mesaj nici măcar un milion de vizualizări.

Nu facem acum apologia manelei și nici nu vrem să o ridicăm de acolo de unde este ea ca valoare artistică sau morală, ci explicăm consumatorilor de presă care în mare parte sunt contra acestui fenomen că de fapt noi cei care nu ascultăm manele suntem minoritarii și inadaptații României și poate de aici ar trebui să începem. Poate a venit momentul să conștientizăm contextul în care trăim și să ne adaptăm la el pentru ca în viitor să îl putem schimba.

Această barieră pe care o punem noi, cei educați, manelistilor nu este o izolare a fenomenului și o diminuare a lui, ci o autoizolare a noastră față de realitate și o amplificare a unui fenomen pe care fără explicații foarte solide îl marginalizăm, blamăm și negăm.

Soarta unui popor stă clar în nivelul de educație al oamenilor ce compun acel popor. Atât timp cât nu recunoaștem că am scăpat educația și cultura din mână și marea majoritate a românilor sunt în zona de subcultură, nu vom evolua în veci. Orice problemă, ca să o rezolvi, trebuie ca mai întâi să o recunoști și să te adaptezi la ea.

Tot ce ține de subcultură este efemer și se consumă, dar noi cei care susținem că suntem mai deștepți ca maneliștii nu vrem să se consume acest fenomen subcultural, noi îi lungim existența lovind încontinuu în el și victimizându-l până ce va ajunge în mințile slabe un simbol al luptei contra sistem și contra ”boierilor”.

Sfatul nostru pentru cei care sunt prea deștepți ca să asculte manele este Ascultați manele. Numai înțelegând ce vrea să audă un ascultător de manele veți putea să ajutați la evoluția societății în care trăiți și voi. Numai înțelegându-i pe cei care aderă la subcultură poți face ceva eficient ca să crească nivelul culturii în România și ușor ușor să contribui la repararea scării de valori a poporului din care faci parte.”

Ignoranța unui popor provine din ignoranța liderilor și îngâmfarea culților.

Iosub Robert (PR)

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate