Marius Coşerariu ‑ Un om puternic,energic,jovial, dar în care zace multă sensibilitate


Zilele trecute am purtat o discuţie cu domnul Marius Coşerariu despre artă, despre ce l‑a făcut să se îndrepte către poezie şi muzică. A început să îmi povestească câte puţin din viaţa sa şi recunosc că m‑a emoţionat până la lacrimi. Un om puternic,energic,jovial, dar în care zace multă sensibilitate. Pofta de viaţă, plăcerea de a munci sunt de admirat.
Îi mulţumesc pentru tot ceea ce mi‑a împărtăşit şi pentru învăţăturile care reies din evenimentele povestite.
1. Ce v‑a făcut să vă îndreptaţi către poezie şi muzică?
“Referitor la poezie, pot să vă spun că prima mea poezie am scris-o în anul 1986, în acel an trist când mama mea a decedat la vârsta de 42 de ani. Am fost atât de afectat de pierderea celei mai dragi fiinţe, încât mi-am plâns durerea în ….versuri. Era o poezie tristă în care îl întrebam pe Dumnezeu de ce trebuie să se întâmple astflel de lucruri.
Poezia respectivă am scris-o la maşina de scris, care se afla la Postul de Miliţie Roznov, acolo unde tatăl meu era miliţian ( poliţist).
După ce am scris această poezie, am recitit-o de câteva ori, după care mi-a fost „confiscată” de tatăl meu. Acea poezie se află acasă la tatăl meu, exact aşa cum am scris-o atunci, cu hârtia ingălbenită de timp. Ulterior, am început să scriu, dar, de fiecare dată, după ce scriam, mototoleam hârtia şi o aruncam.

Dragostea pentru poezie a venit concomitent cu dragostea pentru muzică, practic cele două plăceri erau strâns legate una de alta. În anul 1998 am fost înscris la Şcoala Populară de Arte din Piatra Neamţ, la secţia vioară. Am urmat cursurile acestei şcoli, timp de 4 ani, până la terminarea liceului. Apoi am plecat în armată, iar după lăsarea la vatră m-am angajat la Şcoala Luminiş-Piatra-Şoimului, unde am predat muzică-desen. Am plecat apoi la Şcoala de Poliţie, iar din acest motiv, o bună perioadă de timp m-am îndepărtat de cele 2 hobby-uri, deoarece sistemul din care făceam parte îmi era potrivnic, probabil, şi ca urmare a unor „şefi” încuiaţi la minte, care nu ştiau decât …amenzi şi dosare penale. Pot să spun că pasiunea pentru poezie am avut-o dintotdeauna, iar vocea şi dragostea pentru muzică le-am moştenit atât de la tatăl meu( care a cântat – deşi era miliţian- poliţist), dar mai ales de la mama mea, care era o femeie deosebit de frumoasă şi avea o voce extraordinară, chiar dacă am cunoscut-o foarte puţin timp.
Nu am reuşit să public nicio poezie, decât în anul 2015, când am trecut printr-o perioadă grea, sănătatea fiindu-mi puternic zdruncinată. Chiar dacă am urmat cursuri de vioară, ulterior am invăţat şi alte instrumente ( mandolina, la care am cântat într-un ansamblu de la Roznov) şi chitara, pe care am învăţat-o uşor, singur”, a declarat domnul Marius Coşerariu.
2. Nu ştiu dacă aţi mai povestit lucrurile acestea cuiva, dacă au fost făcute publice, însă ceea ce mi‑aţi împărtăşit m‑a emoţionat foarte mult!
“E într-adevăr o poveste….tristă ce-i drept, dar care mi-a dat putere şi m-a motivat de fiecare dată. Poate că cineva spune că….nu mai pot de bine……cert este că, poate nu las să se vadă multe, însă concluzia e una certă : nu intotdeauna, omul este aşa cum se vede din exterior. Nimeni nu ştie ce se ascunde în fiecare individ în parte. Fiecare are dureri, bucurii, necazuri, suferinţe, plăceri şi …una peste alta, demonstrează că viaţa este frumoasă”, a declarat domnul Marius Coşerariu.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate