MedievArtFest – o reușită de la prima ediție

Tema medievală a atras numeroși târg nemțeni și turiști · S-au desfășurat turniruri cavalerești, târg de meșteșuguri, lecții de echitație, muzică medievală, festival culinar

 Pe parcursul a trei zile (4-6 iulie), la Târgu Neamț s-a desfășurat MedievArtFest – festival medieval organizat de Fundația Culturală Ion Creangă, Asociația Pro Democrația, APDTN Valea Ozanei și Primăria Târgu Neamț, sub stricta coordonare a directorului artistic Liviu Pancu.

Manifestarea de mare amploare a fost organizată pe trei domenii: Festival de Teatru Medieval, Târg de meșteșuguri, echitație și arme medievale și Festival Culinar. S-a încercat punerea în valoare a orașului Târgu Neamț, încurajarea proiectelor și manifestărilor cultural- artistice , care promovează spiritual Medieval din Regiunea Moldovei.

Locația aleasă pentru desfășurarea activităților a fost parcul de la poalele Cetății, vizibil schimbat din punct de vedere estetic. Tenta medievală a fost completată de baloții de paie- atracție pentru copii- și construcții din scânduri nefinisate.

Festivalul Culinar “Ceaunul Fermecat” a oferit pofticioșilor ocazia de a alege  una dintre specialitățile culinare puse la dispozitie de pensiunile participante. Pe parcursul manifestărilor, mesele de lemn au fost arhipline, iar seara, cei care vroiau să bea sau să mănânce produsele culinare ce încântau simțurile papilo-gustative erau nevoiți să aștepte până se eliberează o masă.

Epoca medievală adusă în prezent

Vineri, 4 iulie, parada de deschidere a Festivalului Medieval a  atras lumea curioasă pe trotuare. Cavalerii și domnițele din Ordinul Cavalerilor Lup, Străjerii Moldovei, Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Cavalerii Vinului, Lupus Dacus, formația Terra Alba, Cva Domini, Cvartet Harmonic Brass ș.a. au parcurs pe acorduri de muzică medievală traseul Primărie- Parcul de sub Cetate, în frunte cu oficialitățile nemțene, printre care și prefectul de Neamț Vlad Angheluță și primarul Daniel Harpa.

Directorul artistic Liviu Pancu și-a demonstrate abilitățile de regizor prin piesa populară interactivă Farsa Jupânului Pathlein. Artistul a jucat rolul naratorului și a ales din mulțimea adunată persoane care să interpreteze rolul personajelor din poveste. Tot el a oferit lecții de spadă domnilor din public, indiferent de categoria de vârstă.

Ordinul Cavalerilor Lup a organizat turniruri cavalerești, unde cavalerii și scutierii lor s-au luptat cu vitejie pentru a intra în grațiile frumoasei domnițe. Lupte medievale au purtat și copiii veniți la Festival, care, cuprinși de atmosfera medieval, au animat parcul de sub Cetate cu scuturile și săbiile lor de lemn.

Și Ordinul Cavalerilor de Mediaș a încântat privirile celor prezenți, prin punerea în scenă a două piese de teatru medieval. Sâmbătă, 5 iulie, cavalerii, scutierii și domnițele au prezentat o poveste de dragoste trăită în epoca medievală, când mâna unei tinere era câștigată prin dueluri la curtea domnească. Duminică au prezentat o poveste cu tâlc, intitulată Ținutul Blestemat: Vrăjitoarea Daniela, care întunecase mintea domnitorului de la Cetatea Neamț, a putut fi învinsă de bravii cavaleri doar cu ajutorul credinței în Dumnezeu.

Vineri seara, după retragerea cu torte din Cartierul Medieval, Străjerii Cetății au fost înnobilați în incinta monumentului medieval de pe culmea Pleșu.

Acorduri de muzică medievală

Deși târg nemțenii erau obișnuiți ca la astfel de evenimente să urce pe scenă diverse formații sau interpreți de muzică pop (în cel mai bun caz), acordurile musicale au coincis cu tenta festivalului. Pe scena rustică amplasată în spatele Sălii de Sport au susținut concerte de muzică medievală trupa Bucium din București, formația Terra Alba și Lupus Dacus – Arad.

Elita orașului Târgu Neamț s-a reunit sâmbătă seara la Cetatea Neamț pentru Concertul de Muzică Medievala King Wolf, susținut de membri ai Filarmonicii din Timișoara, într-o colaborare artistică cu membrii formației Lupus Dacus din Arad și Ordinul Cavalerilor Lup din Târgu Mureș.

Echitație, heraldică și meșteri populari

Leonte Grădinaru a completat atmosfera medievală cu demonstrații de echitație și a oferit plimbări pe cal târg nemțenilor doritori. Cei mai încântați au fost copiii. Tot pentru ei s-a organizat și un Concurs de Heraldică Cavalerească și Spirituală. Interiorul bazinului de înot a fost ornat cu diferite desene lucrate cu grijă de micuți, iar cele mai bune desene au fost premiate de către Fundația Culturală Ion Creangă.

Vechea berărie a fost casa temporară a zimbrului împăiat de la Parcul Natural Vânători Neamț, iar în imediata apropiere iubitorii de lectură au avut ocazia să aleagă una dintre cele peste 2000 de cărți puse la dispoziție de Biblioteca Vie organizată sub formă de cafenea de Asociația Puzzle OptimEast.

Spre deosebire de ceilalți ani, când standurile cu produse kitsch erau pretutindeni, la MedievArtFest amatorii de suveniruri au întâlnit meșterii populari din zonă și produsele lor unice.

Tot în cadrul festivalului, au avut loc sesiuni de comunicări științifice pe diferite teme: Cultură și Artă Medievală în spatiul românesc, Medicina în evul mediu, Toma d Aquino și Psihologia, Eroul timpului prezent și Cavalerul timpului medieval.

Prima ediție MedievArtFest Târgu Neamț s-a încheiat duminică, 6 iulie, cu ultima paradă și retragerea cu torțe a cavalerilor medievali.

MedievArtFest- pe placul majorității

Primarul Daniel Harpa a ținut să mulțumească ong-urilor implicate, dar și mass mediei pentru susținerea primei ediții MedievArtFest: “Evenimentul a fost un real success. În spatele acestei reușite stă o echipă de oameni valoroși, care au muncit necontenit. O să ne convingem că încet- încet, Târgu Neamț va fi un oraș medieval, turistic. Mulțumesc domnului Liviu Pancu, care ne-a oferit un program artistic impresionant și mulțumesc mass mediei, care a promovat MedieArtFest”.

Festivalul Medieval a avut un success răsunător în rândul târg nemțenilor. Majoritatea au remarcat autenticitatea, originalitatea și bunul gust al manifestărilor organizate: “Mi-am chemat și colegii de la facultate, din Iași. Toți au rămas impresionați de ce-au întâlnit aici, la festivalul medieval. Felicitări organizatorilor” (Laura B, 22 ani). Poliția Locală a încercat menținerea la distanță a cerșetorilor și a celor de etnie rromă, iar absența lor a fost o surăpriză plăcută pentru toți cei prezenți.

Andreea Trăsnea

Articolul MedievArtFest – o reușită de la prima ediție a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate