Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 4 octombrie 2022
  • :
  • :

Modificări şi completări aduse Codului fiscal

În Monitorul Oficial al României nr. 319/ 04.05.2017 a fost publicată HG nr. 284/ 2017 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/ 2015 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr.1/ 2016.

Prevederile actului normative menţionat se aplică de la data apariţiei în Monitorul Oficial.

Acesta conţine mai multe modificări şi completări la normele Codului fiscal, pentru a reflecta în mod adecvat schimbările operate la sfârşitul anului 2016 şi începutul anului 2017., prin OUG nr.84/ 2016 şi OUG nr. 3/ 2017. De asemenea, este luată în calcul şi introducerea impozitului specific.

Principalele modificări aduse la norme sunt:

Impozitul pe profit:

► pentru profitul investit în achiziţionarea dreptului de utilizare a programelor informatice, scutirea de impozit se aplică pentru cele cumpărate şi folosite începând cu prima zi a acestui an;

► se clarifică faptul că impozitul specific se aplică doar firmelor din domeniul hotelier şi cel al alimentaţiei publice care plăteau impozit pe profit, în măsura în care acestea n-au trecut la regimul de impozitare “micro”.

Impozitul pe venitul microîntreprinderilor:

► este subliniat faptul că microîntreprinderile aplică regimul de impozitare “micro”, nu impozitul specific, chiar dacă desfăşoară activităţi vizate de forfetar;

► este explicat că firmele înregistrate la impozit pe profit la sfârşitul lunii ianuarie 2017 nu trebuie să treacă la regimul de impozitare „micro” dacă au un capital social minim de 45.000 lei;

► firmele plătitoare de impozit specific nu sunt vizate de trecerea la impozit „micro” de la 1 februarie 2017.

► impozitul de 3% pentru vânzarea de imobile se stabileşte ca diferenţă între valoarea tranzacţiei şi plafonul neimpozabil de 450.000 lei. Valoarea tranzacţiei nu include TVA, în cazul în care acesta se aplică tranzacţiei respective.

Contribuţii sociale obligatorii:

► este clarificat modul de încadrare a bazei anuale de calcul al contribuţiei la sănătate în plafonul minim reprezentând valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, avându-se în vedere veniturile din salarii, sau asimilate salariilor, veniturile din investiţii şi/sau din alte surse.

TVA:

► se introduc explicaţii şi exemple pentru situaţia celor care se înregistrează în scopuri de TVA, după data de 01.01.2017, după ce au avut codul de înregistrare anulat, astfel încât să poată deduce taxa aferentă achiziţiilor din perioada în care au avut codul anulat şi să emită facturi pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în perioada respectivă;

► se introduc explicaţii detaliate cu privire la aplicarea regimului special de TVA pentru agricultori.