Morminte medievale descoperite la Târgu Neamţ

Pe strada Cetății din Târgu Neamț au fost descoperite trei morminte medievale.

La începutul lunii iunie, lucrările efectuate de ApaServ pentru rețeaua de canalizare au prilejuit deranjarea unui mormânt, aflat la o adâncime de aproximativ 2,20 m. După sistarea lucrărilor, impusă de prevederile legale în astfel de situaţii, a fost solicitată o autorizaţie de supraveghere arheologică din partea Ministerului Culturii. Pentru ca proiectul să poată fi continuat, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ a delegat un specialist să facă supraveghere arheologică pentru zona afectată de săpături.

,,Aşa cum era de aşteptat, ţinând cont că acest perimetru face parte din vechea vatră a târgului, în timpul săpăturilor pentru amplasarea sistemului de canalizare au fost identificate trei morminte. Acestea au apărut la adâncimi cuprinse între 2 – 2,2 m, imediat sub nivelul unei vechi conducte de apă. Este vorba de mormântul unui adult şi două morminte de copii, cele din urmă fiind destul de slab conservate. Oasele se găseau în poziţie anatomică, fiind orientate V-E, conform ritului creştin. Din nefericire, mormintele sunt lipsite de inventar, astfel că o datare certă a lor este destul de greu de stabilit. Cu toate acestea, în umplutura gropii mormântului nr. 3, foarte aproape de rămăşiţele umane, au fost găsite mai multe fragmente ceramice, caracteristice începutului sec. XV. Având în vedere acest fapt, se poate bănui că respectivul mormânt, şi probabil şi celelalte, sunt posterioare acestui moment, dar nu foarte îndepărtate în timp. Identificarea acestor morminte vine să confirme ideea enunţată în anii ’80, potrivit căreia aici ar fi existat un cimitir. Trebuie să reamintesc faptul că la cumpăna deceniilor şapte şi opt ale secolului trecut, zona aceasta a fost afectată de lucrări edilitare, fiind identificate şi atunci două morminte, plus altele care s-ar fi distrus anterior. În acelaşi perimetru au fost identificate şi porţiuni din temeliile unor construcţii, poate chiar cu caracter religios, datate în secolele XV-XVI”, a declarat arheologul Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ.

Perimetrul în care se desfăşoară lucrările pentru canalizare face parte din vechiul nucleu urban al târgului. În această zonă au mai fost găsite şi alte vestigii medievale. În apropiere de Biserica Sfântul Nicolae a fost cercetată o locuinţă de la sfârşitul secolului XIV şi începutul secolului XV, din care au fost salvate mai multe mărturii arheologice, inclusiv resturile unei sobe..

Ținând cont de noile descoperiri, lucrările la rețeaua de canalizare vor continua pe strada Cetății sub supraveghere arheologică. Este de aşteptat ca, pe măsură ce lucrările vor înainta, să apară şi alte lucruri care ţin de istoria oraşului de la poalele Cetăţii Neamţ.

Andreea Trăsnea

descoperiri cetatii

Articolul Morminte medievale descoperite la Târgu Neamţ a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate