O gospodină din Bicaz‑Chei explică procesul tradiţional de vopsit ouă!

Astăzi, 13 aprilie, este Joia Mare din Săptămâna Patimilor, ziua în care conform religiei şi tradiţiilor, se vopsesc ouăle de Paşti.
Am fost în vizită la o gospodină din comuna Bicaz‑Chei, Judeţul Neamţ, care mi‑a arătat întreg procesul vopsirii ouălor de Paşti, aşa cum a învăţat şi ea de la mama ei, procedeu moştenit din moşi‑strămoşi.
Primul pas este spălarea ouălor şi fierberea lor, circa 10‑15 minute. În timpul în care ouăle fierbeau, am plecat la culesul florilor, frunzelor pentru încondeierea acestora. Gospodina mi‑a spus că trebuie alese cu atenţie, să fie cât mai mari pentru ca forma de pe ouă să fie vizibilă.

 

După ce ouăle au fiert, au fost puse repede, repede, unul câte unul în ciorapi, menţiunea doamnei a fost clară şi amuzantă ” de preferat să fie noi”, împreună cu câte o floare.

Şi pentru că în satele de pe Valea Bicazului se păstrează încă tradiţia, ouăle se vopsesc în coajă de ceapă roşie, varză roşie, sfeclă pentru că spun ei, vopseaua din comerţ este toxică şi este imposibil să nu între prin coaja oului şi să îl afecteze; încă un lucru important pe care mi l‑a spus răspicat e că ” ouăle de Paşti nu sunt verzi, albastre, galbene, ci roşii ca sângele lui Iisus”.
După ce ouăle s‑au colorat, se scot din apa colorată, se aşază pe un vas şi rând pe rând se ung cu slănină sau cu ulei pentru a străluci. Pentru ca platoul să arate cât mai frumos este înfrumuseţat cu flori de pe câmp, cu crengi de măr înflorite sau ramuri de brad.

A fost o plăcere să îmi petrec timpul alături de această gospodină desăvârşită şi îi mulţumesc pentru toate învăţămintele şi pentru oul primit ca răsplată pentru „munca” depusă.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate