O tânără din Bicaz, elevă la teologie, vorbește despre postul Crăciunului

Postul Crăciunului face parte din cele 4 posturi de peste an ( Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului, Postul Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos).
În primul rând, omul, ființa ratională creată de Dumnezeu în ziua a VI-a, trebuie să înteleagă adevăratul folos al postului, pentru a se bucura , gândindu-se că sărbătorește praznicul Nașterii Domnului. Dacă omul nu întelege acest post, mai mult se chinuie și își ,,maltratează” sufletul. Pot spune că postul este ,,ușor de greu” ! Este ușor pentru că te ajută să comunici cu Dumnezeu, îți înlocuiești înjurăturile cu rugăciunile, minciunile cu metaniile, bârfa cu ,, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-mă pe mine păcătoasa/păcătosul!
Pe de altă parte, este considerat un post greu pentru că ,,îti golești stomacul de hrană ,,dulce și lumească”. În schimb, îți umpli stomacul de ,,hrană lăuntrică”! Nimeni nu te obligă să te rogi, să postești, dar când va veni ziua venirii lui Hristos ,,La plinirea vremii ( Galateni 4:4) o să cereți o fărâmă de timp pentru a spune măcar ,, Doamne Iartă-mă”.
Noi oamenii, găurim sufletele prietenilor, rudelor , etc, prin minciunile, clevertirile, osândirile,ținerile de minte ale răului, pe care le săvârșim din ,, știință sau neștiință”. Aceste lucruri ne pătează sufletul, locul în care traiește Iisus Hristos,, Hristos este în sufletul vostru”. Putem să ne curațim prin Taina Spovedaniei, taină care este legată de POST ! Simți cu adevărat că te spovedești, atunci când ,, îți uiti păcatul și nu mai sții de el după ce termini spovedania- a spus prietena mea, colega mea… Adevărat a grăit. Din acest lucru, reiese faptul că mai sunt oameni cu frică de Dumnezeu și credință în suflet.
Dumnezeu răsplătește bunătatea omului, răsplata ne asteaptă în Rai, dar momentan Raiul este aici pe pământ. Cuviosul Paisie Aghioritul a spus ,, Eu mă rog ca să meargă ori toți în Rai, ori niciunul în Iad” Pentru a putea urca spre Rai, avem nevoie de treptele postului, ale rugaciunii, ale smereniei. Este foarte dureros să mergem în Iad, după atâtea pe care le-a facut Hristos pentru noi oamenii.
Să ne bucurăm de acest post minunat și să-l ținem spre mântuirea noastră. ( Isaia 6:3)- Sfânt, Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot! Post binecuvântat.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate