Orice minune la Spitalul Judetean de Urgente Neamt tine doar 3 zile ?

Va spuneam recent ca orice nemtean care ajunge la spital va avea totul la tomografdispozitie, nefiind nevoie sa mai vina cu bani de acasa. Ne cerem scuze, dar se pare ca nu mai este valabil anuntul deoarece noi am tot primit critici din partea cititorilor care ne spuneau ca tot aduc de acasa medicamente sau ca anumite servicii medicale nu ar fi chiar asa de gratuite pe cat ne spunea domnul Culita Tarata, presedintele CJN.

Am verificat doar unul dintre aceste servicii acordate persoanelor internate si din pacate ni s-au confirmat suspiciunile. De exemplu, daca esti internat si ai nevoie de analize la tomograf si nimeresti la ce doctor nu trebuie, esti nevoit sa iti cumperi singur substantele de contrast care costa destul de mult .
Am verificat aceasta stare de fapt la conducerea spitalului unde domnul director Lazar a declarat ca exista substanta de contrast in farmacia spitalului dar unii doctori, in mod izolat, din „inertie”, mai trimit pacientii sa cumpere. Desigur ca ulterior am sunat si la tomograful spitalului unde am spus ca avem pe cineva internat care trebuie sa faca o tomografie la cap si nu stim ce ar trebui sa cumparam, iar contrar la ce a spus domnul director si domnul presedinte al CJN, ni s-a comunicat detaliat ce trebuie sa luam, cantitate, concentratie si posibile farmacii unde gasim. Pentru ca noi suntem obraznici si nu ne place sa lasam lucrurile asa in aer, am continuat investigatia si, pe surse, din farmacia spitalului am aflat ca in realitate la multe medicamente importante se pastreaza un stoc de panica ca sa existe in cazurile sociale grave unde pacientul chiar nu are posibilitatea sa cumpere nimic. Astfel, pentru subiectul in discutie, in farmacia spitalului nu ar exista stoc de substante de contrast pentru tomograf decat pentru maxim cateva zile in cazul in care toti pacientii ar beneficia de gratuitate.
In realitate, solutia „ingenioasa” gasita la spital pentru a avea medicamente pe hartie dar sa mai aduca si bolnavii, a fost birocratizarea excesiva a accesului la medicamente si materiale sanitare gratuite, in asa fel incat bolnavii sau personalul medical sa gaseasca orice alte solutii decat sa se ingroape in hartii si mai ales in situatiile de panica in care se afla omul ce ajunge la spital, e clar ca se tinde spre a alege calea cea mai rapida si se va ocoli orice birocratie. Cam la fel era si inainte, numai ca te duceai, cumparai, trebuia sa dai bon, hartie de la doctor si dupa ce te faceai bine, faceai un dosarel si il depuneai la aprobat cu cerere de decontare a cheltuielilor si multe alte fantasme birocratice care faceau ca procentul de cereri de decontare sa fie de maxim 1-2% .
Nu prea stiu ce profil psihologic ar trebui sa aiba un bolnav care odata ajuns la spital are chef de birocratiile imbarligate inventate de sistemul sanitar romanesc.
Adevarul gol golut este ca foarte multi medici din frumosul nostru spital au mers in tot felul de excursii oferite de producatorii de medicamente, iar acesti producatori nu au cheltuit banii doar ca sa relaxeze personalul medical de la Piatra-Neamt . E clar ca in spatele fenomenului s-a creat o industrie ce trebuie sa duduie de vanzari, iar daca la spital se gaseste totul si accesul la medicamente gratuite este facil, comerciantii de medicamente nu mai castiga direct de pe urma medicilor si se termina si smecheria cu favorurile, excursiile si cadourile.
Dincolo de problema medicamentelor la frumosul nostru spital, unele cadre medicale saboteaza economic unitatea trimitand pacientii sa isi faca analizele la tot felul de particulari din oras, mai putin la laboratorul spitalului care este destul de bine cotat, utilat si chiar cu preturi mai bune atunci cand nu e vorba de gratuitati. Dar ce sa faci, laboratorul spitalului nu da parandarat la cei care ii trimit clienti.
Nici nu vreau sa ma gandesc la medicii care folosesc spitalul din Piatra-Neamt pe post de loc de unde sa isi racoleze clientii pentru cabinetele particulare si iata asa avem un sistem medical subbugetat de stat, ros de coruptie si sabotat din interior.
La spitalul nostru ar trebui sa vina cineva care sa faca ordine si sa dea afara nesimtitii, profitorii si sabotorii si mai opinam ca dupa primii 2-3 dati afara ceilalti ar intelege pentru cine lucreaza, in interesul cui si cam ce ar trebui sa faca cand vin la servici.
Motivatia pentru care nu se intra inca sa se faca ordine intre angajatii cu probleme din acest spital este de natura subiectiva spunandu-se ca daca se dau afara specialisti se intampla o nenorocire. In realitate, specialistii care vor sa faca multi bani si nu se mai satura sunt dependenti in totalitate de spital deoarece multe cabinete particulare ale medicilor ar fi falimentare daca acestia nu ar avea acces la sali de operatie, la clientii racolati de la spital sau alte servicii intraspitalicesti. Teoria cu oamenii de neinlocuit este o porcarie verbala dupa care se ascund incompetentii, teorie demontata de folclorul romanesc care spune ca „cimitirul este plin de oameni care erau de neinlocuit”.
Analizand pragmatic situatia, ajungem la o concluzie grava si anume aceea ca in cazul de fata „pestele nu se mai impute de la cap” deoarece vedem determinare si la CJN, vedem determinare si la conducerea spitalului, vedem implicare si din partea celorlalte autoritati, ba chiar vedem o clementa dusa la dobitocism si din partea unor beneficiari de servicii medicale, dar din pacate nu vedem nici un gest din partea celor din sistem ca ar ceda sau ca ar mai corecta mentalitatile bolnave existente.
Credem ca intr-o tara civilizata, acest subiect ar trebui sa fie tema de analiza pentru organele de ancheta deoarece nu este tocmai in regula sa fii bugetar si sa activezi si in mediul privat in activitati concurente sau complementare cu cea de unde esti retribuit din bani publici, ba chiar sa ai aceiasi „clienti” si la serviciul privat si la cel de stat, cum la fel ni se pare foarte suspect sa primesti „foloase necuvenite” din partea unor firme ce se afla in competite, in relatii economice cu spitalul la care lucrezi.
Din pacate, mentalitatea mamaligoasa a unor factori de decizie le spune sa nu se puna rau cu medicii ca nu se stie cand ajungi la ei, dar daca privim asa lucrurile cred ca mai bine ar fi sa nu ne legam de preoti ca o sa ajungem mai degraba la ei .

Iosub Robert

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate