Pisica Neagră versus Potcoava Norocoasă

Eforturile de a planifica șansele financiare sunt sortite în general eșecului. Strategiile iraționale de investiții, la fel ca cele bazate pe amulete sau pantofi norocoși duc la profituri mici sau pierderi.

Dacă scena politică românească pare să fi devenit una de tipul Pisica Neagră, purtând ghinion prominenților din birourilor politice naționale ce par așezați pe un eșafod, cum s-ar putea face atractivă zona investițională ? Eventual prin tipărirea mai multor potcoave norocoase pe bancnotele naționale…

Deciziile iraționale, indiferent că provin din sfera politică sau economică atrag pierderi. Oamenii de afaceri superstițioși au un handicap cognitiv general în procesul decizional financiar.

În cazul politicienilor, dacă superstițiile sunt asociate cu diverse prejudecăți, rezultatul constă în scăderea popularității și numărului de voturi.

Zonele de business și politică atrag vulnerabilități fatale cedând adesea în fața subiectivismului, încrederii excesive și extrapolărilor false.

Putem crede că norocul îi avantajează pe cei care se consideră norocoși, însă nu trebuie situat pe plan secundar contextul existențial general. Privite cu superficialitate, dezastrele naturale de la distanță par că nu ne pot afecta.

Pădurile tropicale din Amazon, la fel ca recifele de corali vor dispărea, efectele topirii ghețarilor se vor vedea prin creșterea nivelului mărilor și încălzirea globală.

Reducerea emisiilor nu este suficientă și trebuie completată de adaptare. Adaptarea are sens politic, iar în momentul de față trebuie direcționată către schimbările climatice. Apărarea împotriva inundațiilor la fel ca cea împotriva altor calamități necesită investiții publice importante.

Evoluția umanității a destabilizat fără să vrea clima la nivel planetar. Oamenii au realizat că nu pot controla natura, dar nici măcar propriile intervenții distructive. Eșecurile epuizează, însă reușitele nu au la bază nici superstițiile și nici hazardul. Rețeta succesului este experiența.

De multe ori ne dorim ca adevărata realitate să fie cea spirituală și să putem spune că lumea fizică reprezintă doar un vis urât.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate