Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
sâmbătă 21 mai 2022
  • :
  • :

Polițiștii nemțeni au acţionat, săptămâna trecută, pentru a verifica dacă transportatorii de persoane și de elevi respectă legislaţia în domeniu

Polițiștii nemțeni au acţionat, săptămâna trecută, pentru a verifica dacă transportatorii de persoane și de elevi respectă legislaţia în domeniu.

Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 217 de sancţiuni contravenţionale și au fost constatate 5 infracţiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.
În perioada 22-25 martie a.c., poliţiştii au desfăşurat, în tot județul, o acţiune pentru prevenirea accidentelor de circulaţie cu autovehicule destinate transportului public de persoane.
Autobuzele care efectuează curse regulate și ocazionale, cât și cele special destinate transportului de elevi au fost verificate în trafic, pentru a se vedea dacă sunt respectate normele legale ce reglementează activitatea de transport public de persoane/elevi și circulația pe drumurile publice.
În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 217 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 41 la legislaţia specifică transporturilor rutiere publice -conform HG 69/2012, privind transporturile rutiere, 7 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 6 pentru defecţiuni tehnice, 34 pentru neportul centurii de siguranță, 5 pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii autovehiculelor, fără dispozitiv tip ,,mâini libere”, 1 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, 2 pentru lipsa valabilităţii inspecţiei tehnice periodice, 1 pentru conducerea autovehiculului sub influenţa băuturilor alcoolice, iar 120 pentru alte abateri prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002.
Poliţiştii rutieri au reţinut 18permise de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumul public.
Pe parcursul acţiunii, au fost constatate 5 infracţiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, dintre care 2 prevăzute de art. 336 din Codul Penal, pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influenţa băuturilor alcoolice şi una pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Exemplu:
În data de 22.03.2017,ora 12.50, pe DN 12C, în localitatea Ticoș Floarea, din comuna Tașca, județul Neamț, un bărbat de 53 de ani, din Satu Mare, în calitate de conducător auto la o societate de transport persoane, care efectua o cursă regulată pe traseul Galați -Oradea cu un autobuz, a fost controlat în trafic,de polițiștii nemțeni.
În urma verificărilor efectuate,s-a constatat faptul ca acesta nu a asigurat informarea pasagerilor cu privire la portul centurii de siguranță, nu a respectat obligația de a emite bilete corespunzătoare tarifelor aferente distanței parcurse, de către o persoană, a plecat în cursă de la capătul de traseu, la altă oră decât cea înscrisă în graficul de circulație, aferente licenței de traseu, respectiv cu 2 ore înainte și în același timp nu a asigurat afișarea în interiorul vehiculului a tarifelor de transport. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 4250 lei conform HG 69/2012, privind legislaţia specifică transporturilor rutiere publice.
Sursa:IPJ Neamţ