Potrivit credinței populare, troițele se construiesc la intersecțiile drumurilor, pentru a alunga răul

O troiță este un simbol de cult creștin folosit în România. Potrivit credinței populare, troițele se construiesc la intersecțiile drumurilor, pentru a alunga răul.
În satele de pe Valea Bicazului se păstrează tradiţia construirii acestor troiţe. În general acestea sunt din piatră sau cărămidă, pictate şi sfinţite de către preotul satelor. Atunci când oamenii întâlnesc în drumul lor o troiţă, se opresc pentu câteva clipe şi se închină.
Ceea ce numim cu termenul generic „troiţă“ (înţeles în tot cuprinsul spaţiului românesc), poartă zonal alte denumiri, precum: „cruci la răscruci“ (în nordul Moldovei), „răstigniri“ (în Maramureş), „icoane“ (în Vâlcea), „rugi“ (în ţinutul Pădurenilor), „lemne“ (în documentele mai vechi), „cruci“ (în Transilvania şi Oltenia).

Din punct de vedere etimologic cuvântul „troiţă”, provine din slavul „trojka”, ceea ce duce cu gândul la monumentul creştin, arhetroita, a cărei imagine privită cu evlavie de către strămoşii noştri, i-ar fi influenţat pe slavii care-i priveau închinându-se, să o asocieze cu Sfânta Treime, căci privirea unei troiţe era urmată de însemnarea cu Sfânta Cruce şi de închinarea la Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi.
Sursa:wikipedia,crestinortodox.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate