Prefectura ne spune că cei de la Prospecțiuni nu caută gaze de șist… oare de ce nu spun chiar cei de la Prospecțiuni acest lucru ?

Prefectura Neamț a trimis un comunicat de presă :
Prefectul judeţului – domnul Ioan Vlad Angheluţă a moderat, astăzi – 1 iulie 2014, o reuniune cu caracter tehnic privind lucrările de achiziţie date geofizice 2D şi 3D, care se vor desfăşura în perioada iunie – septembrie 2014 pentru beneficiarul SNGN ROMGAZ SA, pe teritoriul a 28 de unități administrativ teritoriale.
Obiectivele acestei reuniuni, enunțate de către inițiatori, au fost:
Medierea, între autoritățile administrației publice locale și beneficiarii lucrărilor, pentru corecta informare a cetățenilor;
Mesajul privind respectarea prevederilor legale de către factorii implicaţi, în vederea menţinerii unui climat de normalitate şi ordine publică;
Prezentarea completă, transparentă a modului şi scopului în care se realizează activitatea de prospectare;
Dezamorsarea unor situaţii conflictuale şi prevenirea producerii altora noi;
Reprezentanții SNGN Romgaz, beneficiarii acestor lucrări, au precizat că au o experienţă de peste 65 de ani de activitate, pe teritoriul întregii țări. Proiectul nu are nicio legătură cu exploatarea gazelor de şist. De asemenea, au menţionat că există voci (inclusiv anumite organizaţii neguvernamentale) care au distorsionat informaţia și cel mai probabil, beneficiarii acestor acţiuni, entităţi mari, au interese economice de blocare a acestor prospecțiuni. Pe fond, aceste lucrări vizează realizarea independenţei energetice a țării, dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă. Astfel de lucrări s-au mai făcut şi în urmă cu 10 ani, fără probleme.
Reprezentanţii companiei de prospecțiuni au precizat că desfăşoară o activitate perfect legală şi au trimis memorii tehnice la toate consiliile locale şi primăriile din comunele în care urmează să desfăşoare activităţi. Aceştia au informat asistenţa că au participat la şedinţe de consiliu local şi au contactat proprietarii identificați ai terenurilor. Din perspectiva comunicării, aceştia au informat că au distribuit flayere cu informații.
Toate lucrările se fac în beneficiul Romgaz şi al statului român, au precizat specialiştii companiilor implicate în aceste activităţi, de aceea nu trebuie să existe un conflict între Romgaz şi autorităţile locale, pentru o chestiune în beneficiul tuturor. Potrivit beneficiarilor, zvonurile și manipulările referitoare la conexiunea dintre lucrări şi gazele de şist aparţin unor grupuri de presiune care au interes în blocarea realizării acestor prospecţiuni. Lucrările de achiziții date geofizice 2D sau 3 D au ca obiectiv formarea unei imaginii cât mai fidele asupra structurii pământului, în vederea găsirii de zăcământ. Informaţiile sunt cunoscute de acum 50 de ani, sunt exploatări vechi și, pentru a continua producţia în aceste zone, trebuie găsite alte zăcăminte. Acest lucru se face în timp. Odată proiectul finalizat, datele vor fi exploatate de către Romgaz, iar specialiștii firmei vor decide, în cunoştinţă de cauză, unde trebuie realizate forajele.
Prefectul judeţului a precizat că o parte din cauzele generatoare de stări conflictuale au la bază şi identificarea incompletă sau ineficientă a metodelor de informare folosite de companie pentru convingerea locuitorilor respectivelor zone asupra corectitudinii şi beneficiilor generate de aceste activităţi. În lipsa unei transparenţe şi a unei comunicări eficiente, concluziile corecte asupra activităţii sunt înlocuite de zvonuri sau informaţii care nu au nicio legătură cu activitatea de fond şi beneficiile acesteia.
Reprezentanţii autorităţilor locale au ridicat problema despăgubirilor acordate proprietarilor de terenuri sau celor cărora li s-au concesionat aceste suprafeţe, respectiv modalitatea achitării acestora către beneficiari, promisiunea achitării ulterioare a unor astfel de despăgubiri fiind, în general, neagreată de proprietari.
Alături de reprezentanţii companiilor implicate în activitate de prospecţiuni au participat conducerea Consiliului Judeţean Neamţ şi conducerile primăriilor următoarelor localităţi: Dulceşti; Făurei; Valea Ursului; Podoleni; Zăneşti; Români; Roznov; Secuieni; Trifeşti; Horia; Dochia; Ruginoasa; Bârgăuani; Girov; Ştefan cel Mare; Războieni; Bodeşti; Tupilaţi; Ţibucani; Păstrăveni; Petricani. De la activitate au lipsit edilii următoarelor localităţi (cărora li s-au transmis invitaţii de participare): Mărgineni; Moldoveni; Icuşeşti; Ion Creangă; Dragomireşti; Urecheni; Văleni.

Din acest comunicat înțelegem că prefectura împreună cu cei de la CJN și ceva primari s-au întâlnit și au vorbit, ceea ce nu este rău deloc, dar oare nu ar fi de bun simț ca cei de la Prospecțiuni să facă o conferință de presă și să explice frumos cum stau lucrurile ? Oare ce șmecherie o fi asta când în numele celor de la Prospecțiuni primim comunicate de presă de la prefectură sau organizează conferințe de presă președintele Consiliului Județean ?
Domnule prefect Angheluță, cum ați înghițit prostiile astea cu ”există voci (inclusiv anumite organizaţii neguvernamentale) care au distorsionat informaţia” ? Ce informații să se distorsioneze dacă ele nu există deloc pentru că cei de la Prospecțiuni nu au făcut conferințe de presă sau întâlniri cu oamenii din comunele pe raza careia operează.
Dacă cei de la Prospecțiuni nu vor veni in fața oamenilor și a presei să răspundă la întrebări ,anticipăm că mulți oameni din mediul rural îi vor fugări prin comunele nemțene.
Dar haideți să dăm o șansă celor de la prospecțiuni să fie corecți față de nemțeni, drept pentru care în următoarele 48 de ore așteptăm să ne contacteze pentru un interviu în care să ne răspundă la întrebările adunate de noi de la nemțeni. Putem fi contactați indiferent de ora la 0233.222011 sau 0765.234891 . Mai mult de atât, lansez o invitație publica astfel încât vineri seara de la ora 20.00 așteptăm un reprezentant al Prospectiuni SA la o dezbatere în direct în studioul televiziunii locale Tele M Neamt.
Rugăm prefectura Neamț să sprijine cu adevărat comunicarea și să anunțe și ei pe cei de la Prospecțiuni de această invitație la dialog.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate