Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 6 februarie 2023
  • :
  • :

Primarul Dragoș Chitic a anunțat cea de-a doua ediție a Festivalului Dacic Petrodava

FESTIVAL-DACIC

Primarul Dragoș Chitic a participat joi, 9 februarie, la Muzeul de Istorie și Arheologie, la vernisajul expoziţiei ”Ciocnirea Civilizațiilor. Războaiele daco-romane ilustrate în machete”. Cu această ocazie, primarul Dragoș Chitic a anunțat perioada de desfășurare a Festivalului Dacic Petrodava, care anul acesta se va desfășura pe parcursul a doua zile, respectiv 27-28 mai.

„Complexul Muzeal Județean Neamț are inițiative demne de laudă și cumva corespund și dorinței noastre, a municipalității pietrene de a organiza cât mai multe evenimente în Piatra-Neamț. Chiar discutam înainte de începerea acestei manifestări cu domnul director Iulian Ghercă despre faptul că ne-am propus pentru începutul acestui an realizarea unui calendar complet de evenimente pentru Piatra-Neamț. Un calendar pe care să îl promovăm la târgurile turistice, la centrele de informare turistică. Totodată, țin să salut prezența la Piatra-Neamț a istoricului Liviu Zgârciu, un om cu care am avut ocazia să realizăm Festivalul Dacic Petrodava, un festival pe care vrem să îl facem an de an, să devină o tradiție. Deja am discutat despre ediția din acest an despre care sunt convins că va prezenta același interes. ”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Ineditul eveniment va beneficia de prezența a doua trupe de reenactment: Garda Apulum de la Alba-Iulia și Geto-Dacii de la Iași.

„Am reușit anul trecut cu administrația locală realizarea unui festival important aici la Piatra-Neamț, Festivalul Dacic Petrodava, un festival de reenactment (reconstituire istorică). Este la modă și foarte atractiv pentru publicul de toate vârstele tipul acesta de prezentare, de a da viață istoriei. Despre componența unei armatei romane, partea de demonstrații, o să vă invit să vă întâlniți cu ele în ultimul weekend din mai, la cea de-a doua ediție a Festivalul Dacic Petrodava. Alături de noi va fi și o trupă din Iași, singura trupă de reconstituire istorică din Moldova. Îmi doresc ca acest festival care a luat naștere la Piatra-Neamț să devină unul dintre cele mai mari festivaluri de profil din țară.”, a menționat prof. dr. Liviu Zgârciu, şef secţie Relaţii Publice la Muzeul Unirii din Alba Iulia şi preşedintele Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie.

Liviu Zgărciu, pietrean la origini, este cel care coordonează Garda Apulum, formată din patru trupe de voluntari albaiulieni, Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apoulensis și Magna Nemesis