”Prin spitalele din Neamț” – Mergi la spital cu o boală și poți să pleci cu două

Când spunem că te duci la spital cu o boală și poți să pleci cu două nu ne bazăm pe povești, ci pe statistici oficiale. Desigur că în ceea ce privește statisticile oficiale ce se referă la problemele sistemului de sănătate nemțean acestea sunt mult subdimensionate față de datele pe care le avem noi din teren, dar și așa ele merită discutate și făcute publice.

Deci, în acest articol ignorăm zecile de cazuri de care am auzit noi și vorbim doar de statistica oficială legată de infecțiile asociate actului medical la nivelul anului 2016 din spitalele din Neamț. Adică de cazurile care au fost raportate de spitale către DSP. Mulți nemțeni care au mers cu o boală la spital și au plecat acasă cu două nu sunt prinși în aceasta statistică.

Infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM) sunt acele infecţii pe care pacienţii le contractează pe durata primirii îngrijirilor medicale şi/sau a internării într-o instituţie care acordă astfel de îngrijiri (spital, policlinică, instituţie pentru îngrijiri de lungă durată etc.).

La spitalul din Piatra-Neamț au fost raportate 98 cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM):
– Secția Nou-născuți cu 16 IAAM raportate;
– Secția Urologie cu 5 IAAM raportate;
– Secția Chirurgie cu 10 IAAM raportate;
– Secția ATI 4 IAAM:
– Secția OG 7 IAAM;
– Alte secții cu profil medical cum ar fi secțiile: Contagioase, Medicală cu Neurologie, Nefrologie 56 IAAM raportate;
Deci la spitalul din Piatra-Neamț, în 2016, cel puțin 100 de pacienți au venit cu o afecțiune și au primit ”cadou” o infecție intraspitalicească.

La spitalul din Roman au fost raportate 60 cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM):
– Secția Nou-născuți a raportat 12 IAAM;
– Sectia OG cu o singură infecție nosocomială raportată;
– Secțiile Chirurgicale 12 IAAM;
– Sectia ATI 4 IAAM;
– Alte secții cu profil medical cum ar fi secțiile: Contagioase, Medicală cu Neurologie, un numar de 31 IAAM raportate.
Și la Roman, la fel ca la Piatra-Neamț, dacă întrebi pe cineva cum e cu riscul de a contracta o boală nouă în spital ți se spune că totul e frumos, curat, dezinfectat și să nu te iei după zvonuri. Numai că realitatea este alta.

La spitalul din Tîrgu Neamț au fost raportate doar 10 cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM), în secțiile Nou-născuți, Chirurgie Medicală si Contagioase.
Desigur că la Tîrg vorbim de raportarea unui număr mult mai mic de infecții intraspitalicești contractate și raportate decât cel adevărat, dar aceste aspecte nu se pot dovedi, deși lumea vorbește.

La spitalul din Bicaz au fost raportate doar 2 cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM), dar nici spitalul nu oferă la fel de multe servicii medicale ca celelalte unități din Neamț, deci riscul este mult redus.

Pentru cei care nu înțeleg gravitatea situației, le explicăm noi cum vine treaba aceasta cu infecțiile intraspitalicești:
Se duce femeia să nască și când vine împreună cu pruncul acasă constată că amândoi au contractat un microb și în loc de botez treci la tratamente și nici nu știi pe cine să te duci să iei de gât că nu știi de unde anume a luat microbul, cine nu a sterilizat ceva, cine nu a dezinfectat ceva, cui nu i-a pasat de copilul tău.
Te duci să îți faci o operație de apendicită și apoi mergi liniștit acasă și peste câteva zile mori. Caz real, petrecut acum câțiva ani la Piatra-Neamț. Vinovat… mortul.
Te duci la contagioase că ai o infecție atât de gravă încăt să necesite spitalizarea și, surpriză, contractezi un microb mai tare și mai rezistent decât cel cu care ai venit. Și in astfel de cazuri culpa este disipată și nu ai pe cine trage la răspundere.
Exemplele pot continua în acceași notă de o gravitate greu de exprimat în cuvinte.

Concluzia, analizând doar datele oficiale, este că orice pacient internat la orice spital din județul Neamț este supus riscului de a contracta o infecție intraspitalicească, adică un microb foarte bine antrenat și foarte rezistent.

1. În mod obligatoriu această realitate negativă nu ar mai trebui ascunsă și dacă cei din spitale nu spun aceste lucruri ele ar trebui să fie aduse la cunoștința cetățenilor de către cei pe care i-am ales și care fac parte din Consiliile de Administrație de la spitale. Apropos, a văzut cineva până acum vreo conferință de presă susținută de CA-ul de la vreun spital?

2. În toate secțiile, saloanele, băile și locurile în care circulă pacienții ar trebui să se pună la vedere avertismente scrise și instrucțiuni clare de igienă care să prevină contractarea unor infecții intraspitalicești.

3. Pacienții care prezintă risc mărit de a contracta o astfel de infecție trebuie să fie înștiințați clar de acest lucru și dacă normele sanitare sau bugetele spitalelor nu permit măsuri deosebite de protecție oamenii să cunoască acest lucru și eventual să găsească la recomandarea personalului medical soluții de prevenire contracost.

4. Achiziționarea de noi tehnologii performante de sterilizare, dezinsecție, dezinfecție etc.

5. Camere de luat vederi peste tot și personalul medical care nu își face treaba în ceea ce privește manipularea instrumentelor și materialelor, sterilizarea etc. să fie sancționate sever, chiar cu desfacerea contractului de muncă, deoarece la un batrân, un copil sau un om slăbit de boală, infecția intraspitalicească se tratează cu o lumânare.

La ora actuală există medici în spitalul din Piatra-Neamț și Roman care cunosc riscurile din propriile secții și recomandă aparținătorilor ca, oricât de greu ar fi, să își trateze la domiciliu bolnavii. Din păcate, acești medici încă nu au ajuns la gradul de profesionalism în care să închidă secția și să nu mai accepte ca propriii bolnavi să fie supuși unor asemenea riscuri. Desigur că așa ceva ar însemna un mare scandal, bolnavi transferați în alte județe, anchete, eforturi de mușamalizare, medicul respectiv și-ar risca cariera etc., dar poate într-o zi va apărea și acel medic care va refuza să mai tacă din gură.

www.ziarneamt.ro

Mai puteți citi din aceeași serie:
Prin spitalele din Neamț” – Introducerea
”Prin spitalele din Neamț” – Accesul în spitale
”Prin spitalele din Neamț” – Cum ești tratat la urgență
„Prin spitalele din Neamț” – care sunt cei mai corupți medici din Neamț
„Prin spitalele din Neamț” – Ce șpăgi se dau în spitalele din Neamț
”Prin spitalele din Neamț” – De ce unii oameni mor cu zile în spitalele nemțene
”Prin spitalele din Neamț” – La fiecare 6 ore moare un pacient în spitalele din Neamț
”Prin spitalele din Neamț” – La fiecare 4 ore un nemțean este diagnosticat cu cancer

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate