Puterea celor slabi vs. Slăbiciunea celor puternici

Declinul demagogilor trebuie analizat într-un context istoric mai larg. Așteptările ca făptuitorii de istorie contemporană să realizeze reforme de creștere economică sunt de cele mai multe ori spulberate după al doilea an de mandat. Invocată de mulți critici ca sortită eșecului, moneda euro s-a dovedit un fin supraviețuitor al ultimilor douăzeci de ani.

Criza europeană a datoriilor din 2009-2012 e dată uitării, însă noi tensiuni par a se proiecta în anul următor. Influențele din piețele Statelor UE care nu au introdus moneda unică pot fi modelate doar de politicieni capabili să o facă. Încetinirea globală și o criză post-pandemică sunt realități care vor marca bugetele naționale. Într-un moment critic uniunea monetară atrage credibilitatea Băncii Centrale Europene și controlarea inflației.

Datoria publică a României a crescut în acest an, dar ca pondere în PIB există o scădere. Politica unională poate fi privită ca un inamic al unei coaliții de guvernare populiste care dorește creșterea cheltuielilor publice pentru reforme sociale nefundamentate, duse la niveluri nesustenabile .

Totodată politica fiscală poate fi considerată deficitară atunci când se dorește completarea finanțelor naționale prin emiterea continuă a titlurilor de stat.

Dacă strategiile economice ar deveni unul dintre motivele reale al luptelor politice, îndeplinirea promisiunilor electorale s-ar afla pe terenul competenței.

O comunitate dirijată de nonvalori transformă regresul într-o stemă locală. Liderii care și-au pierdut susținerea celor care i-au promovat devin povară a sistemului public, generând dezechilibru.

Diverse structuri ale societății civile se sting lipsite de vlagă, conflictele politice se desfășoară sub semnul cinismului, iar criza încrederii este alimentată de hotărâri distanțate de conducerea societății în concordanță cu idealurile proclamate în platformele program.

Tinerii bat la uși care nu se deschid, apoi se îndreaptă fără regrete către oportunități din străinătate.

Viitorul depinde de propriile vise și paradoxal nimeni nu se consideră vinovat de emigrarea masivă a românilor. Ubi bene, ibi patria.”

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate