„S-ar putea aduna bani mulţi la bugetul statului dacă s-ar pune o taxă pe nesimţire”

„Pregătiţi cărbunii, modelaţi mititeii şi puneţi berea la rece! Zilele călduroase şi week-endurile prezintă grătarele când sunt la putere.

O fi nesimţire, neputinţă sau nepăsare?
Grătarele se fac doar în locuri special amenajate. Asta au stabilit reprezentaţii Ministerului Mediului, încă de anul trecut, când a intrat în vigoare legea picnicului. Cine nu respectă acest lucru şi face focul unde-l taie capul, primeşte amenzi între 100 şi 5.000 de lei.Problema este că în lungile mele deplasări pe perimetrul lacului Izvorul Muntelui nu am găsit niciun astfel de loc amenajat.Zilele libere de Sâmbătă şi Duminică le-au dat mai multor persoane ocazia să petreacă în aer liber. Zeci de maşini au debarcat amatorii de grătare în mai multe zone de munte inclusiv pe raza lacului Izvorul Muntelui sau Bicaz cum mai este cunoscut, începând de Vineri dimineaţă. Grătarele aproape că nu au avut timp să se stingă, pentru că Duminică, de dimineaţă, pofticioşii de frigărui şi aripioare la grătar au luat din nou cu asalt pădurile de la Hangu,Secu,Izvorul Alb,Potoci şi Grozăveşti. Din păcate, mulţi dintre ei s-au comportat ca nişte adevăraţi barbari. În anumite zone din păduri aproape că nu a scăpat nicio poieniţă fără iarbă pârjolită de focurile pentru grătar, făcute direct pe sol.
Nesimţirea oamenilor este cea mai mare problemă a românilor. A venit vara şi toată lumea iese la iarbă verde, grătare, iar mormanele de gunoaie se adună prin păduri şi peste tot. Legislaţie există în domeniu, dar nu se aplică legea. S-ar putea aduna bani mulţi la bugetul statului dacă s-ar pune o taxă pe nesimţire. Te duci la pădure, dai foc, faci mizerie, dar să te coste treaba asta, şi a doua oară cu siguranţă nu mai faci aşa. Dacă unii oameni nu pot fi civilizaţi, îi ardem la buzunar, aşa că taxa pe nesimţire i-ar afecta.
Potrivit legii picnicului, autorităţile locale sunt obligate să amenajeze zone speciale pentru grătare şi să pună la dispoziţia turiştilor coşuri de gunoi, însă puţine primării respectă aceste prevederi.
Şi totuşi cine aplică legea??? eu nu am văzut garda de mediu în sutele de acţiuni pe care le-am desfăşurat în aceşti 2 ani de când împreună cu o echipă minunată ne-am dedicat problemelor de mediu indiferent sub ce formă: poluare ,acţiuni antibraconaj (piscicol,silvic sau cinegetic) ecologizări,plantări etc…Mai există şi altă insuitutie abilitată? Dar cum să ştim despre aceste probleme când unii văd natura doar prin geamul biroului sau a maşinii?
În afară de faptul că ne otrăveşte viaţa, poluarea produce un dezechilibru în întregul mediu atât de armonios al naturii, cu efecte dezastruoase, atât asupra animalelor, cât şi a vegetaţiei. Clima resimte şi ea consecinţele. Chiar şi zgomotul este un tip de poluare care ar trebui limitat. Studiul şi împiedicarea poluării au devenit o ramură importantă a ştiinţei, o preocupare majoră a cercetătorilor şi experţilor în domeniu. Pentru publicul larg însă nu este lipsit de importanţă să ia cunoştinţă de curiozităţile unor fapte la care nu ne-am fi aşteptat, dar care s-au constatat a fi realităţi, poate amuzante la prima vedere, dar tragice în fondul lor.
Apele de la munte sunt poluate într-un grad alarmant de latrinele şi coteţele localnicilor, dar şi de gunoaie aruncate cu nepăsare de turişti. Totul se întâmplă din vina localnicilor, care cu greu înţeleg să îşi mute latrinele şi coteţele, ce se scurg în cursul de apă, şi să nu mai arunce materiale plastice pe râuri. La toate acestea se adaugă şi turiştii care vin la munte, se răcoresc în apa de izvor şi mai apoi aruncă deşeurile în apă…
Mai nou, la supermarket, orice lucru, mai ales alimente, se pune într-o pungă de unică folosinţă, un fel de rău necesar pe care îl accepţi ca să îţi transporţi cumpărăturile. Problema e că unde e un spaţiu verde, e plin de astfel de pungi, că să nu mai zic de miile de bidoane din plastic care decorează trist periferiile oraşelor pe kilometri pătraţi, purtate de vânt în lacuri şi ape. Nimic nu e parcă mai trist , să găseşti în pădure şi în râurile de munte grămezi de bidoane şi pungi încâlcite pe malurile apei, sau animale sufocate în astfel de pungi.
Trăim într-o ţară unde nesimţirea, prostia şi batjocura sunt pe primul loc! Nu mai zic că ne facem de ruşine peste hotare!

Nu trebuie să fii un mare eco-activist pentru a lăsa curat!
(pozele sunt din acest week-end de pe raza lacului Izvorul Muntelui)”
Sursa:Ovidiu G Ştefan

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate