A.S. Prinţul Gheorghe Sturdza prezent la Simpozionul „Redescoperiţi Ţara Hangului” desfăşurat la Durău

Joi, 5 octombrie 2017, la Durău a avut loc un Simpozion cu tema „Redescoperiţi Ţara Hangului”. Evenimentul a fost organizat de Ocolul Silvic Domeniul Hangu sub patronajul A.S. Prinţul Gheorghe Sturdza care a fost însoţit de soţia sa, A.S. Prinţesa Ana Sturdza.

Moderatoarea acestui eveniment a fost doamna Timariu Cristina, cunoscuta iubitoare şi păstrătoare a tradiţiilor şi meşteşugurilor româneşti.
Scopul acestei întâlniri a fost promovarea turismului în zonă, tot în acest sens, anul viitor va avea loc prima ediţie a „Festivalului Ţării Hangului” care se va desfăşura în perioada 30 iunie‑1 iulie 2018.

Evenimentul s-a chemat, Redescoperiți Țara Hangului și a fost un prânz de lucru, o întâlnire la care s-a discutat despre importanța revigorării turismului rural din zonă prin păstrarea tradițiilor și meșteșugurilor, a portului popular, a folclorului și a pitorescului local. Alături de Prințul Sturdza, s-a aflat și A.S.Prințesa Ana Sturdza, o mare iubitoare a meșteșugurilor populare si mai ales, a portului popular românesc si a țesăturilor tradiționale. Domnia sa este un fin colecționar , preocupându-se de restaurarea multor piese de port popular. Prințesa dorește să se implice personal în promovarea și conservarea acestui meșteșug în aceasta zonă.

Profesorul Drugă Gheorghe de la Hangu, a făcut o minunată prezentare despre ceea ce înseamnă și ce a însemnat Țara Hangului, acest areal minunat care ține de la Bicaz până la Farcașa, incluzând zona Ceahlău, Durău și Grințieș. Profesorul a relatat istoria locului și a ilustrat aspecte ale vremurilor trecute. Despre Hangu din adâncuri, a vorbit doamna bibliotecar, Liliana Pântea .

Prințul Gheorghe Sturdza : „Stimați oaspeți, onorată asistență, dragii mei prieteni
Salut cu bucurie, prezența dumneavoastră astăzi, aici la poalele Muntelui Sfânt, un loc predestinat marilor începuturi. Sunt recunoscător acestor meleaguri frumoase pentru liniștea pe care mi-o oferă ori de câte ori ajung în aceste locuri dragi sufletului meu. Toți cei care vin o dată aici, se reîntorc fermecați de peisaje, de oameni și de pitorescul zonei.
M-am gândit că vreau să fac tot ce pot ca această vale minunată, valea Țării Hangului așa cum o numeau străbunii noștri, să nu rămână o vale uitată. Aceste locuri, merită să fie cunoscute și văzute de cât mai mulți oameni din toată lumea. Așa s-a născut ideea acestei întâlniri. Împreună cu dumneavoastră și comunitățile pe care le reprezentați, putem redeschide simbolic hotarele Țării Hangului.

Redescoperă Țara Hangului! Un îndemn pentru toți cei care vor să vadă România noastră frumoasă. Renăscând turismul, aducem un plus de valoare calității vieții din această vale.
Avem datoria de a nu lăsa să piară în adâncuri istoria zbuciumată a acestor locuri, frumuseți născute din durere, un lac de lacrimi ce astăzi, stă drept mărturie a trecutului.

Sunt mulți oameni minunați care se preocupă de acest aspect al istoriei locale, o parte dintre domniile lor sunt astăzi aici. Cred ca împreună, alături de administrațiile locale, de agenții economici, de oamenii de cultură și de comunități, putem să readucem Țara Hangului acolo unde îi este locul, în topul destinațiilor turistice.

Concret, m-am gândit la o sărbătoare a Țării Hangului, un festival de două zile în care să arătam tot ceea ce este mai frumos în aceste localități de munte. Să ne promovăm tradițiile, obiceiurile, portul popular, bucatele gustoase și tot ceea ce putem oferi vizitatorilor. Ocolul Silvic Domeniul Hangu se va ocupa de promovarea acestui eveniment și de logistica necesară, vom susține financiar prestația artiștilor care vor fi prezenți și ne vom ocupa de organizare. Tot ceea ce trebuie să faceți, este să arătați lumii comorile satelor și comunelor dumneavoastră. Despre Festivalul Țării Hangului, așa cum l-am gândit, vă va spune mai multe doamna Timariu. Vă mulțumesc, să avem spor și reușită în ceea ce ne-am propus, iar această sărbătoare să rămână peste ani ca și o mărturie a acestei întâlniri!”

Doamna Timariu Cristina  a explicat  pe larg cum va decurge organizarea Festivalului Țării Hangului care va avea loc pe 30 Iunie- 1 Iulie 2018, cel mai probabil, în Poiana Largului, pe platoul de sub Viaduct.

„S-a ales această locație deoarece, este foarte generoasă ca și spațiu și este poziționată central față de toate localitățile participante. Organizatorul Festivalului este Ocolul Silvic Domeniul Hangu în parteneriat cu primăriile. Ne dorim ca acest eveniment să pună în valoare zona scoțând în evidență tot ce este mai frumos în aceste comunități, de la meșteșuguri, gastronomie locală, vânătoare, patrimoniu cultural textil, arte tradiționale și până la folclorul local. Sperăm ca această sărbătoare să fie un succes.”

Întâlnirea a fost una foarte reușită, intr-o atmosferă placută și foarte prietenoasă, participanții s-au arătat foarte încântați de această colaborare.
La eveniment, au participat reprezentanți ai Școlilor din Țara Hangului, oameni de cultură, agenți economici și primării care au fost reprezentate de primarii și viceprimarii lor: Poiana Teiului: doamna primar Ancuța Ana; Grințieș: primar Vasile Alexăndroaia și viceprimar Ichim Ioan; Viceprimar Farcașa: Luca Ioan; Hangu: primar Lupu Gavril și viceprimar Hagiu Mihai;
Ceahlău: Primar Dumitru Coroamă și viceprimar Irimescu Ioan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate