Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 18 ianuarie 2021
  • :
  • :

„Să ştii mai multe, să fii mai bun” prin Junior Achievement România

Educaţia, prin conţinut şi obiective, trebuie să vină necontenit în întâmpinarea exigenţelor mereu sporite ale evoluţiei vieţii sociale.Problematica lumii contemporane a impus ca educaţia să răspundă noilor exigenţe prin lărgirea şi îmbogăţirea conţinutului, dar şi printr-o serie de înnoiri în conceperea şi realizarea demersului educaţional.
sa stii1Astfel au aparut noi tipuri de conţinuturi, cunoscute sub denumirea generică de Noile educaţii, care reprezintă cel mai pertinent răspuns al sistemelor educative la problematica lumii contemporane, de natura politică, ecologică, economică, sanitară, demografica s.a.
Misiunea Junior Achievement România este să formeze tinerele generaţii pentru a reuşi în economia de piaţă prin încurajarea iniţiativei, profesionalismului şi dezvoltării unor competenţe esenţiale pentru viaţa personală şi profesională. Se urmareşte responsabilizarea elevilor prin dezvoltarea un comportament social activ si sustenabil, adecvat unei lumi în schimbare. Programele răspund necesităților concrete din economia locală, dar și globală.
JA România reprezinta un model de bună practică internaţională prin aplicarea cu succes a parteneriatului public-privat, încurajând implicarea comunităţii de afaceri în educaţie, la clasă, prin organizarea de competiţii şi evenimente naţionale şi internaţionale, şi derularea de programe de educaţie antreprenorială, economică, financiară, de orientare şi consiliere profesională learning by doing în şcoli .
Programele JA pot fi derulate în toate instituţiile de învăţământ publice şi private din România şi pot fi implementate atât ca și CDS (curriculă la decizia şcolii), cât și sub alte forme (extra-curricular, cerc, consiliere, dirigenţie, şcoală după şcoală, auxiliar la cursurile obligatorii).
Astfel, în săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, elevii clasei a III-a C, de la Şcoala Gimnazială nr 1, Bicaz, în baza unor acorduri de implementare, au participat la programul Job Shadow Day® şi la activitatea Cheia succesului, oferite de JA România.
Elevii au petrecut o zi în „umbra” unuia dintre părinți, pentru a înțelege mai bine responsabilitățile de la locul de muncă al părintelui și a avea o experiență concretă care să fie utilă și pentru viitorul lor profesional. Susţinând Job Shadow Day®, părinţii au oferit oportunitatea apropierii şcolii de familie și comunitate, adăugând valoare educației pentru orientarea profesională a tinerilor, prin facilitarea accesului lor la experienţa în mediul business şi prin exemplul personal, ca model de reuşită în profesie. Instituţiile gazdă au fost OCPI Neamt-BCPI Bicaz , Biserica Parohială Izvorul Muntelui, Judecătoria Bicaz, CAR Bicaz, Administraţia Finanţelor Publice Bicaz, SC.Hidroconstrucţia.SA , Şcoala Gimnazială nr. 1 Bicaz.
Activitatea „Cheia succesului” a oferit elevilor oportunitatea de a desfăşura activităţi interactive de tip learning by doing. Prin creativitate şi spirit inovativ elevii, ca intr-o adevarată redacţie, au creat ziarul ”Ştim mai multe, suntem mai buni!”. S-au dovedit a fi buni editori, reporteri, redactori, fotografi, oglindind toate aspectele educative ale întregii săptămâni, precum şi impresiile în urma zilei petrecute la locul de muncă al părinţilor.
Consider că activităţile educative au constituit un succes şi recomand implicarea elevilor şi a cadrelor didactice în cât mai multe evenimente de acest fel, apreciind calitatea şi finalităţile programelor oferite de JA România.

Material realizat de profesor Amariei Brindusa
Şcoala Gimnazială nr.1, Bicaz, judeţ Neamţ

dolinex