Salvamontiştii au recuperat un turist de naţionalitate germană rătăcit şi au acordat primul ajutor persoanelor rănite sau epuizate fizic

„Sezonul de vară bate la uşă. În mai puţin de o lună mii , zeci de mii de turişti de la experimentaţi la pantofari vor călca pe traseele zonei montane . În Ceahlău pregătirile sunt în toi ; se va reface semnalistica de pe stâlpii de marcaj distrusă de razele UV în zona înaltă, mai sunt de degajat traseele de pe versantul nordic de arborii rupţi de furtună , se pregătesc bazele pentru permanenţe etc. În perioada 18 -21 mai dispeceratul a fost asaltat de solicitări cât mai diverse legate de starea traseelor şi prognoza meteo . Totodată s-a intervenit în cursul zilei de vineri în zona Izvorul Muntelui -Jgheabul cu Hotare pentru recuperarea unui turist de naţionalitate germană rătăcit . Tot vineri la punctul medical al Bazei Durău a fost acordat un prim ajutor unei persoane de sex feminin din Ceahlău care suferise un traumatism cranio-cerebral acut deschis . Persoana a fost adusă din comună unde suferise un accident în gospodărie, de echipajul de la Postul de Poliţie Ceahlău care a chemat ulterior şi ambulanţa.
Sâmbătă s-a intervenit în jurul orei 16 la solicitarea unui grup de la o şcoală din Iaşi care se întorcea de la Cascada Duruitoarea . Unul din copii în vârstă de zece ani a suferit un traumatism uşor la ambele picioare fiindu-i acordat un prim ajutor, iar alţi 5 acuzau dureri de cap şi somnolenţă fiind epuizaţi fizic .
Este destul de frecvent, din păcate, fenomenul de epuizare fizică la copii şi adolescenţi . Un fenomen îngrijorător care nu se întâlnea până acum câţiva ani, dar care este uşor de explicat.
Tot mai puţini copii fac mişcare în aer liber . La şcoală sunt scutiţi de sport doar din motiv de comoditate, iar jocurile sunt virtuale pe calculator. Folosesc zilnic mijloace de transport în comun sau sunt transportaţi peste tot de maşinile personale ale părinţilor. În consecinţă aceşti copii parcurg maxim 300-400 m pe zi( 10 minute ), iar unii nici atât. Şi deodată vine excursia mult aşteptată ,organizată de părinţi sau în programa Şcoala Altfel şi organizatorul care nu cunoaşte nici el mai nimic despre capacităţile fizice ale copiilor ( şi nici nu are de unde să ştie) îşi propune să parcurgă un traseu montan de 4-5 ore de mers . Rezultatul-epuizarea fizică avansată şi alte afecţiuni care pot pune în real pericol orice persoană care merge pe munte.

Există multe cauze ale epuizării.Ceea ce este important de ştiut însă, este faptul că până la un anumit punct starea este reversibilă şi mai mult, se poate preveni printr-un mod de viaţă normal şi o alimentaţie corespunzătoare care precede efortul susţinut.”(Sursa:Salvamont Neamţ)

Prognoza Masiv Ceahlău 22-28 Mai

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate