SCURT ISTORIC AL MUZEULUI MEMORIAL ,,ION CREANGĂ” – HUMULEŞTI

Chiar din anii de după moartea scriitorului, casa din Humuleşti a început să fie vizitată de un public divers, care dorea să cunoască o parte din lumea pe care Creangă a ilustrat-o în opera sa.

Cu tot interesul pe care-l genera locul naşterii lui Ion Creangă, un spaţiu cu caracter muzeal dedicat personalităţii celui amintit a fost înfiinţat relativ târziu, dar nu în casa familiei sale, ci la şcoala din Humuleşti. Astfel, încă din 1936 se pun bazele unei colecţii muzeale despre care aflăm că în anul 1938 cuprindea ,,… peste 200 piese, unele de mare valoare, cum sunt de ex. Ceaslovul lui Creangă, stâlpul hornului, scara, scrieri şi semnături de ale marelui povestitor şi altele. Obiectele adunate sunt în legătură cu I. Creangă şi persoanele amintite de el în <<Amintiri…>>, precum şi din viaţa satului”.

Se pare că micul muzeu, care purta numele scriitorului şi căruia îi era dedicat, a fost deschis încă din anul 1937 aşa cum ne arată un document din 1951: ,,Acest muzeu a luat fiinţă prin colectarea unor piese ce prezentau costume şi monede vechi, adunate de soţii Maria şi Ioan Papuc, învăţători în satul Pipirig, prin anul 1932. Mutându-ne la Humuleşti am adus şi acele obiecte. Lor li s-au adăugat altele în legătură cu viaţa povestitorului Ion Creangă şi în anul 1937, când s-au serbat în sat 100 de ani de la naşterea lui Creangă, muzeul a luat fiinţă pe lângă Căminul Cultural.

S-a adăpostit un timp în camerele de lângă biserică; în timpul războiului s-au pierdut foarte multe din obiecte; ce se vede astăzi au fost evacuate la M-rea Agapia de preotul Cosma. Ne-am mutat muzeul la şcoală, unde a stat până s-a început construcţia şcoalei în anul 1949, când ne-am mutat în casele Goian. Sfatul ne dă afară în primăvara anului 1950 şi ne-am mutat la Casa Creangă. Toate obiectele au stat împachetate o vară întreagă întrucât casa era în reparaţie, se acoperea să nu plouă în ea, în timp ce se lucra şi la şcoală.

Rudele ne-au dat voie să ne aşezăm muzeul acolo spunând că e nevoie şi de o reconstituire interioară a casei… Părerea vizitatorilor este ca muzeul să se găsească în Casa Creangă.

Aşa cum s-a arătat în rândurile anterioare, muzeul era constituit încă din 1937, când s-a sărbătorit centenarul naşterii lui Creangă, dar deschiderea oficială a avut loc la data de 7 mai 1939. Cu prilejul sfinţirii Monumentului Eroilor Vânătorilor de Munte, la 20 iunie 1939, însuşi Regele Mihai a vizitat muzeul şi casa familiei Creangă.

În anii următori, deşi lipsa unui spaţiu adecvat ridica serioase probleme în ceea ce privea funcţionarea muzeului, s-a continuat totuşi activitatea de îmbogăţire a colecţiilor acestei instituţii, astfel că în anul 1951 patrimoniul său era format din 337 piese. Abia din acest an se poate vorbi despre un muzeu în adevăratul sens al cuvântului, amenajat în interiorul casei în care a locuit o perioadă de timp Ion Creangă.

În 1954 s-a alocat fonduri considerabile pentru achiziţionarea obiectelor muzeale, deşi în acel moment în patrimoniul instituţiei figurau 598 de piese. O parte dintre acestea vor fi transferate ulterior către Muzeul Raional ,,Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ, care a luat fiinţă în 1957. Primul responsabil al muzeului care funcţiona în casa din Humuleşti a fost învăţătoarea Maria Papuc.

Deşi nu avem informaţii concrete despre cum era structurată prima expoziţie permanentă organizată în această casă, mărturiile din presa vremii arată că în deceniul şase al secolului trecut în vechea tindă erau expuse diverse manuscrise, cărţi, fotocopii, fotografii şi documente, iar în camera principală se găseau puţine piese care au aparţinut familiei. Se mai păstrau în acel moment o masă din zestrea Smarandei, o laiţă, opaiţul, stâlpul hornului şi ceaslovul. În mod cert, o parte din piesele originale s-au pierdut, dar a existat un interes constant pentru ca în interiorul casei să fie expuse obiecte care să amintească de perioada în care a copilărit aici Ion Creangă.

Roxana Diaconu

(sursa imaginii – Arhiva CMJN)coperta1

Articolul SCURT ISTORIC AL MUZEULUI MEMORIAL ,,ION CREANGĂ” – HUMULEŞTI a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate