Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 26 octombrie 2021
  • :
  • :

Se anunță o săptămână plină de precipitații

Începem săptămâna cu temperaturi maxime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 14 – 16, 17 grade, cu valori mai scăzute doar prin zonele montane și Oltenia (10 – 12 grade), în timp ce pe creste avem parte de maxime în jurul a 6 – 7 grade.

Ziua de marți deja aduce o răcire evidentă, astfel că prin Moldova (nordul regiunii), Transilvania, Maramureș, zonele deluroase din Banat și Crișana nu mai depășim 9 – 10 grade, în timp ce în restul țării maximele urcă spre 13 – 15, izolat 16 grade (prin estul Munteniei). La munte răcirea devine și mai evidentă, cu valori de cel mult 5 – 7 grade.

Pentru restul săptămânii vorbim de valori termice cuprinse între 11 – 13, 14 grade, iar în zonele montane nu trecem de 6 – 7 grade. În ceea ce privește temperaturile minime, acestea vor fi cuprinse, în mare parte din țară, între 4 – 6 grade, cu valori mai scăzute mai ales prin nordul Moldovei, zonele montane, depresiunile Transilvaniei, Maramureș, dar și ușor mai ridicate, spre 9 – 10 grade, luni prin Banat și Oltenia, marți și miercuri prin sudul Munteniei și Dobrogea.

Precipitații:

– Avem parte de o săptămână extrem de bogată în precipitații, una care  va salva toamna agricolă. Luni, ploile sunt prezente prin sudul Banatului, Munții Banatului (10 – 15 l/mp), dar și prin Oltenia, Muntenia și sudul Dobrogei (sub 5 l/mp).

Marți avem ploi în toată țara, cu 10 – 15 l/mp prin Transilvania, Maramureș, Banat, sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogei, în timp ce în restul țării ploile vor acumula 3 – 5, 7 l/mp.

Și pe parcursul zilei de miercuri avem ploi în cea mai mare parte a țării, dar cantitățile mai importante vor cădea prin sudul Moldovei, estul Munteniei, sudul Transilvaniei și Dobrogea (15 – 20 l/mp), iar prin NE extrem al Dobrogei sunt posibile și 50 – 60 l/mp.

Joi, ploile mai importante cantitativ aleg sudul Olteniei, SV Munteniei (5 – 10 l/mp), în timp ce prin restul țării se pot acumula 1 – 3 l/mp. Pe parcursul zilei de vineri rămânem cu ploi prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, și vorbim de încă 15 – 220 l/mp. Același scenariu și sâmbătă, cu mențiunea că prin Dobrogea sunt posibile chiar cantități de 50 – 60 de l/mp.

Vorbim așadar de o săptămână cu ploi în fiecare zi (cu excepția zilei de duminică), iar cantitățile așteptate să cadă vor rezolva, în mare parte, problema secetei din sudul țării. Astfel, prin Oltenia, Muntenia se vor acumula 40 – 50 l/mp, iar prin sudul extrem al acestor regiuni dar și prin Dobrogea putem aștepta și 60 – 80 de l/mp. Prin Banat, sudul Moldovei, nordul Transilvaniei, zonele montane se pot strânge 15 – 20 de l/mp iar în restul țării așteptăm 5 – 10 l/mp.
Prin zonele montane, dar mai ales pe creste, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare și putem vorbi de un strat de zăpadă care, prin nordul Orientalilor, Meridionali, să poată ajunge și la 5 – 7 cm.

sursa: Prognoze Meteo