Se hrănesc mistreții pe fondurile de vânătoare ca să nu coboare în sate

mistreti

Iarna, animalele sălbatice duc lipsă de hrană, iar acum, la început de primăvară, încep să iasă să caute de-ale gurii, multe dintre ele având și pui. Este și cazul mistreților, renumiți pentru pagubele făcute în gospodăriile nemțenilor când nu găsesc mâncare în pădure.

„În punctele de hrănire a mistreților am identificat și peste 7 exemplare pe câte fiecare punct. A trebuit să suplimentăm cu furaj (porumb ), fiindcă există riscul să coboare în sate. Ultimul atac al unei gospodării la Ceahlău a fost prin toamnă. Oricât de bună ar fi gospodărirea fondului, există aceste riscuri. Se exploatează foarte mult și peste tot și asta este o problema pentru tot fondul cinegetic national.”, spun reprezentanții Asociației Lupul Cenușiu din Neamț, cei care gestionează fondurile de vânătoare din zona Ceahlău.

Conform evaluărilor, România deține un număr de circa 62.000 de exemplare de mistreți. Mistrețul este omnivor, consumă cu mare plăcere ghinda și jirul, sau, în lipsa acestora, consumă plante agricole, cauzând pagube însemnate. Hrana de origine animală constă în rozătoare, șoareci, insecte, pui de alte animale care nu se pot apăra etc. Dușmanii lui naturali cei mai importanti sunt urșii, lupii și râșii. Lupii îi ucid mai cu seamă iarna, când sunt mai vulnerabili și se mișcă greu prin zăpadă.


mistret2
mistreti

Sursa foto: Arhivă AVPS Lupul Cenușiu

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate