Sfântul Andrei – Tradiții și obiceiuri, superstiții

Tradiții și obiceiuri
În ajunul acestei sărbători fetele nemăritate pot să își viseze sortitul dacă își pun sub pernă un fir de busuioc.
O altă tradiție spune că fetele pot afla dacă se vor căsători în perioada următoare dacă pregătesc o turtă foarte sărată din care mănâncă jumătate înainte de a se pune la culcare, cealaltă punându-se într-un prosop sub pernă. Dacă fata visează un băiat care îi aduce apă sa bea , acesta e semn că se va mărita în perioada următoare.
În funcție de cum va fi cerul în această noapte se zice că așa va fi și iarna care urmează să înceapă. Dacă cerul este senin, iarna va fi una ușoară, iar dacă va fi înnorat urmează o iarnă grea.
În acestă zi, membrii familiei pun grâu la încolțit urmând ca rezultatul să fie interpretat în noaptea de Anul Nou. Persoana al cărei grâu va fi mai frumos, va fi sănătos și va avea un an bun și spornic.

Superstiții
Se zice că în ziua sărbătoririi Sfântului Andrei nu se face curat în casă sau la animale, nu se scoate gunoiul afară, nu se piaptănă, nu se face pomană și nu se dă nimic cu împrumut.
În noaptea de 29 spre 30 noiembrie se desfășoară diverse ritualuri a căror scop este de a proteja familia și gospodăria, dat fiind faptul că în această noapte spiritele ar fi libere. Oamenii se protejează împotriva acestora cu usturoi pe care îl pun la geamurile și la ușile caselor precum și la grajdurile animalelor. Se mai spune că spiritele rele nu vor intra în casele în care toate vasele și cănile sunt întoarse cu gura în jos.
Usturoiul este folosit și pentru a se proteja de lupi. Conform tradiției în dată de 30 noiembrie, lupii devin mai sprinteni și se adună în haite, tocmai de aceea nu este bine să se lucreze în casă pentru a nu atrage lupii și totodată nu este bine să pornim la drum.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate