Slujba de sfințire a bisericii Parohiei „Duminica Tuturor Sfinților” din Grințieșul Mare

Mulțime de credincioși din Moldova și Transilvania au participat duminică, 19 septembrie 2021, la târnosirea noii biserici din localitatea Grințieș, județul Neamț.

Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conform tradiției, cei prezenți au așteptat la rând pentru a se închina în Sfântul Altar și au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în curtea parohiei.

Biserica Parohiei Duminica Tuturor Sfinților din satul nemțean Grinţieşul Mare, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, s-a ridicat între anii 2005-2021. Terenul a fost donat, în anul 2004, de către familiile Gheorghe şi Dumitriţa Simionescu, Neculai şi Axinia Simionescu, Alexandrina Ichim, Ștefan şi Arsineta Topoliceanu. Slujba de punere a pietrei de temelie a fost săvârşită, în ziua de 12 septembrie 2004, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Proiectul bisericii a fost realizat de către arhitectul Iulian Diaconescu, inginer în cadrul firmei S.C. Edilproiect S.A. – Piatra Neamț, care a asigurat şi consultanţa tehnică pe parcursul lucrărilor. Zidirea bisericii a început în luna mai a anului 2005. Până în luna ianuarie 2017, lucrările au fost coordonate de preotul Dumitru Pintilie, având colaboratori pe membrii Consiliului și Comitetului parohial, în frunte cu epitropul Dumitru Ciucanu şi cântărețul Vasile Pintilie. Începând cu 1 februarie 2017, părintele Gheorghe Simionescu, noul paroh, a continuat coordonarea lucrărilor până la finalizarea acestora: Sfânta Masă, pictura exterioară, finisajele exterioare ale pereţilor şi temeliei bisericii, pavajul de piatră din jurul bisericii, finisajele la casa de prăznuire şi altele. Pictura interioară în tehnica fresco a fost realizată între anii 2011-2020 de către echipa maestrului Valeriu Roman, pictor bisericesc din Bucureşti.

Tot în parohie se află o bisericuţă de lemn care datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. O îmbinare a stilului ardelenesc cu cel moldovenesc. Istoria ei, transmisă prin familiile celor de la Grinţieş, spune că ar fi fost ridicată de 17 familii de refugiaţi din Ardeal, ce au trecut munţii spre libertate în vremea prigoanei religioase a împărătesei Maria Tereza. Acest locaș de cult are ca hram „Duminica Tuturor Sfinților”.

sursa: Doxologia Stiri

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate