SRI a intrat din nou în atenția incompetenților

sri

La câte lucruri se pot reproșa sau cere explicații Serviciului Român de Informații, nu am înțeles niciodată de ce e nevoie să se inventeze probleme care nu există. Ultima găselniță este un presupus proiect de ”supraveghere în masă a populației” pe care unii incompetenți îl prezintă ca pe o mare șmecherie, ”cutremur”, ”bombă”, ONG-urile se dau cu fundul de pământ. Absolut nimeni nu înțelege despre ce este vorba, învrăjbind lumea și mai ales creând o nouă fobie față de servicii, fobie absolut gratuită și inutilă într-o țară în care oricum lumea e obsedată de faptul că ar fi interceptată în permanență.

Acest proiect în fapt este un lucru absolut normal ce funcționează în orice țară din lume, mai puțin în România, unde bandiții au avut interese majore să nu funcționeze un astfel de sistem. E vorba doar de crearea unei baze de date comune cu informații adunate din toate sistemele, de sănătate, civil, poliție, justiție, financiar etc. Un sistem în care introduci un nume de persoană și vezi toate datele din toate sistemele despre acel om. În proporție de peste 50% aceste date sunt publice deja, dar nu sunt adunate la un loc și dacă vrei să vezi ce este cu un individ cauți de nebun întâi pe portalul de instanțe să vezi ce procese a avut, la Registrul Comerțului să vezi dacă are firmă etc. De asemenea, când un om este anchetat, procurorii sau polițiștii trebuie să ceară date despre el la 10 instituții și să aștepte săptămâni întregi să afle ce ar putea afla printr-un singur click. Mai mult de atât, când vorbim de siguranța națională, un sistem în care ai acces foarte rapid la astfel de date poate însemna de multe ori diferența între a destructura o grupare periculoasă înainte ca aceasta să își producă efectele.

Astfel de sisteme funcționează în absolut toate țările. E foarte simplu. În loc ca un serviciu sau o instituție să ceara date despre o persoana altor 10 instituții, se intră într-un sistem unde fiecare interogare este monitorizată și trebuie justificată și se iau toate datele în 5 minute, nu în 5 săptămâni.

Din păcate, o altă temă total greșit lansată în public de persoane care habar nu au cum funcționează aceste sisteme în alte țări și habar nu au că România este în urmă cu 100 de ani, fiind singura țară europeana care nu are așa ceva.

Poate pe viitor cei care vor să își arate sângele din instalație în fața serviciilor vor cere să se facă legislație care să reglementeze activitatea celor care au lucrat în servicii și au ieșit din acest sistem. Vedem o mulțime de securiști fugăriți de pe la servicii, care au avut acces la munți de informații clasificate și acum sunt în slujba unor oameni politici sau, și mai rău, sunt mari jurnaliști sau se folosesc în fel și chip de informațiile la care au avut acces. Ia să vedem în acest subiect are curajul cineva să se bage?

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate