Târgu Neamţ nu are viitor bun pentru că prezentul produce pentru alţii

Târgu Neamţ este un orăşel frumos – asta spune orice turist sau trecător ce ajunge în aceste zone. O zona încărcată de istorie, credinţă, splendoare, belşug… bla bla bla (discurs electoral întrerupt). Dar ce ne facem cu cei care stau aici? Cu băştinaşii. Cum trăieşte acest “trib”, cu ce se hrăneşte, ce vânează şi ce culege ar trebui să fie prioritatea conducătorilor oraşului?

“Nu sunt locuri de muncă, nu sunt locuri de muncă !” – Aşa e, suntem o fabrică de şomeri şi de persoane care lucrează în străinătate, iar asta mă face să simt că respir aer negru când vin acasă. Pe lângă faptul că locurile de muncă sunt puţine mai sunt şi prost plătite.

Dacă pătrunzi în miezul problemei, adică în pregătirea tinerilor (a viitorului) ajungi la primul vinovat: şcolile şi liceele din oraş. Ce au aceste şcoli şi licee – administratori/directori numiţi politic şi profesori slab pregătiţi.

Am terminat la Colegiul Național “Ştefan cel Mare” în 2009, într-o generaţie pe care n-am văzut să o mai fi egalat alţii, care au terminat după noi. Nimeni din generaţia mea nu a avut teama că ar putea să pice bacul – dar după ce ieşeam de pe net, noi mai deschideam şi câte o carte. Şi atunci în Colegiul Naţional erau profesori foarte buni doar câţi să-i numeri pe degetele de la o mâna (asta am realizat mai târziu).  Lipsa de pregătire a personalului didactic din şcolile şi liceele din Târgu Neamţ este datorată conducerii, care permite acest lucru, şi lipsei de motivaţie pe care o are cadrul didactic atunci când prestează pentru un salariu de nimic. Multe ore nu se fac (dar se plătesc), multe din cele care se fac sunt pentru palavre (şi astea se plătesc), uneori evaluările nu sunt obiective, metodele didactice sunt învechite şi fără şansă de performanţă. S-a creat un cerc vicios în care elevului îi convine că nu face ore şi profesorului îi convine că stă degeaba. Efectele pe termen lung sunt şomerii şi cei plecaţi să muncească afară, despre care vorbeam mai sus.

Ca să concluzionez, spun că Târgu Neamţ produce prea mulţi tineri nepregătiţi care ajung adevărate catastrofe la facultate. Norocul este că mai sunt şi care ajung foarte buni.

Toată lumea ştie de grija primăriei pentru elevii care termină liceul şi de aranjamentele care se fac cu profesorii şi mai nou cu camerele de vedere de la bac. Ei bine…. asta nu-i bine (dar aduce voturi).

Grija care ar trebui să o aibă conducătorii oraşului ar fi aceea ca tinerii performanti care pleacă şi studiază în centrele universitare să aibă la ce să se întoarcă în Târgu Neamţ. Revin la exemplul generaţiei mele, o generaţie care termină masteratul anul acesta şi nu ştiu pe nimeni care să se întoarcă în Târgu Neamţ să profeseze ce a învăţat în facultate. Nu am auzit să fie căutaţi de persoane din primărie, de proprietarii de afaceri sau de directorii instituţiilor tinerii care sunt la ora actuală adevăraţi specialişti, dar specialişti în alte oraşe, producând pentru cine îi plăteşte.

Singură perspectivă de viitor pe care o are Târgu Neamţ este să atragă tinerii pregătiţi pentru că aceştia vin cu ideei noi pentru afaceri, pentru absorbţie de fonduri europene, pentru dezvoltare comunitară şi socială , creand astfel noi locuri de muncă, prin care oraşul să înflorească.

Târgu Neamț nu a ajuns cu asemenea datorii din cauză că au fost consultaţi nişte specialişti, a ajuns în halul ăsta din cauza celor care au luat decizii în folosul propriu sau în necunoştinţă de cauză. Fără tinerii specialişti reîntorşi acasă, Târgu Neamţ va rămâne în continuare doar un orăşel de munte (cu centrul rearanjat), frumos pentru orice trecător, plin de cultură, istorie, belşug şi prospeţime… bla bla bla …. ( discurs repetitiv înterupt).

Luca Adrian, sociolog

Articolul Târgu Neamţ nu are viitor bun pentru că prezentul produce pentru alţii a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate