Toamna astronomică a început azi, 23 septembrie

Vineri, 23 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă. Acesta se va produce  la ora 04.04 (ora României), potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc solstiţiul de iarnă.

La echinocțiul de toamnă Soarele trece prin punctul autumnal, unul din cele două puncte în care ecliptică intersectează ecuatorul ceresc. Ca urmare, ziua va fi egală cu noaptea, va avea 12 ore și va descrește până la solstițiul de iarnă.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

Termenul echinoţiu are o origine latină, însemnând „aequus” (egal) şi „nox” (noaptea). „Zenitul” este punctul  în care se va afla Soarele pentru locuitorii de la ecuator în momentul echinocţiului. La latitudinile țării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45 grade, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.  Soarele va răsări cu exactitate din est şi va apune la vest.

Să aveţi o toamnă blândă, din toate punctele de vedere!

Alte fenomene astronomice în 2022: 

  • 26 septembrie: Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 21 – 22 octombrie: Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 9 noiembrie: Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 17 – 18 noiembrie: Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 8 decembrie: Planeta Marte la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 13 – 14 decembrie: Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 21 decembrie: Solstiţiul de iarnă.
Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate