Transport persoană cu traumatisme, în Masivul Hașmașul Mare

Duminică, 28 octombrie, a avut loc o acțiune de salvare pe timp de noapte, salvamontiștii nemțeni au acționat pentru acordarea primului ajutor și transportul unei persoane accidentate în zona Piatra Singuratică , masivul Hașmașul Mare.
În jurul orei 22,00, Salvamont Neamț a găsit victima, care în urma unei căderi pe o pantă cu grohotiș, a suferit mai multe traumatisme la membre și cap , cel mai grav fiind o fractură de membru inferior. Victima, după acordarea primului ajutor a fost coborâtă pe UT 2000, spre cătunul Trei Fântâni, unde a fost stabilit punctul de întâlnire cu o autospecială a SJAN.

Foto cu caracter ilustrativ .
Sursa foto : Salvamont Romania

Salvamont Neamț:

Zona este una deosebit de sălbatică, lipsită de trasee turistice, telefonie mobilă doar pe alocuri, iar văgăuna este puternic ecranată radio, sistemul tetra fiind complect nefuncțional, iar comunicațiile pe frecvențele salvamont cu o acoperire de 30%. Chiar și accesul în zonă se face anevoios, fie prin Lacul Roșu, fie pe un drum forestier care traversează un picior de munte din Comuna Dămuc.
Apelantul , o femeie care fusese martor ocular al accidentului a declanșat sistemul de alarmare de la un telefon fix prin care până la un punct a ținut legătura cu echipa de intervenție. Ultima dată când s-a luat legătura cu aceasta a fost din creasta care separă Dămucul de Trei Fântâni, locul denumit de localnici – La Cazemată . Aceasta este practic și ultima poziție cunoscută de unde se poate folosi un telefon mobil . De acolo până la punctul de întâlnire stabilit se mai fac cam 30 min ( 8-10 km de drum foarte rău)
La ora 18 .15 echipa de intervenție a ajuns în zona cantonului forestier din Trei Fântâni unde aștepta un Duster de la ISU care ajunsese puțin înainte și nu găsiseră nici ei pe nimeni și nu au putut oferi niciun fel de indicații certe. Era deja noapte.
În timp ce căutam cu disperare apelantul ,( singura persoană care putea da relații asupra zonei unde se afla persoana accidentată), un localnic ne-a comunicat, spre stupoarea noastră ,că martorul acciedentului(apelanta) plecase cu puțin timp înainte să ajungă echipa ,din dispoziția cuiva de la primărie cu doi voluntari SVSU și o brancardă de mână să resolve cazul.
Fără niciun indiciu , fără comunicații , fără programul de localizare din dispecerat , ca la începuturile anilor de dinainte de 2000, când mergeai să cauți în mii de hectare de munte , noaptea, o victimă despre care nu știai mare lucru, decât că este undeva …
A trebuit să resetăm tot ce ne oferea tehnologia anilor 2018, și să plecăm într-o misiune de căutare a acului într-o pădure pe care nu o cunoșteam, cu desișuri , cu stâncării etc . Ajutorul a venit însă de o femeie inimoasă din zonă ,care ne-a ghidat până la un punct pe o albie stâncoasă a pârâului ce vine din creastă. Femeia din Trei Fântâni a mers cot la cot cu salvatorii montani profesioniști , în cizme de cauciuc , fără lanternă frontal, fără nimic, dând dovadă de un instinct de orientare , o vitalitate și o rezistență fizică ieșită din comun. A fost de un real ajutor și-i mulțumim .
Într-un final după câteva ore de căutare ,ca finalul să fie holywoodian, sub o stâncă din care țâșnea un fir de apă au fost găsite și victimele și pseudosalvatorii care încercau să târâie biata victimă prin pădure. Avea traumatisme ușoare craniene, un posibil traumatism toracic, escoriații ale membrelor inferioare și o fractură gravă a membrului inferior . Despre cum a fost transportat, fără acordarea unui ajutor calificat, bietului om, câteva sute de metri în câteva ore, pe brancardă…… , cu o imobilizare cu ceva cârpe și o fașă , fără atelă așa ca la finalul bătăliei de Mărăști –Marasesti –Oituz , și riscurile la care a fost expus nici măcar nu putem evalua. Și asta pentru că cineva a vrut să fie foarte deștept și involuntar să anuleze practic toate șansele certe ale operațiunii noastre .
Câteodată, din păcate, când vrei să faci bine poți produce evenimente ireversibile și poți în dorința de a fi util cu orice preț să anulezi toate șansele de supraviețuire ale unor prevumtive victime . Bineînțeles că ulterior poți răspunde atât civil și mai ales penal, dar asta pe victimă nu o mai încălzește cu nimic.
În jurul orei 23,00, s-a reușit joncțiunea cu o autospecială a SJAN. După ora 01,00, echipa de intervenție s-a întors în Baza Salvamont Durău.

Ambulanţă:

28.10.2018, ora 20:45, Trei Fântâni – Dămuc, pacient sex masculin, 64 ani, diagnostic: policontuzionat prin cădere de la înălţime, fractură gambă, preluat de un echipaj cu asistent medical şi predată la UPU a Sp. Judeţean de Urgenţă P.Neamţ;

 

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate