Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 26 octombrie 2021
  • :
  • :

Unul din ultimii supravieţuitori ai temniţelor comuniste, s-a mutat la ceruri

Marţi, 12 Octombrie 2021, cu puţin înainte de ora 22, Marcel Petrişor s-a alăturat cetei sfinţilor mărturisitori din închisori, după o lungă suferinţă. Unul din ultimii supravieţuitori ai temniţelelor comuniste s-a mutat la cele cereşti, în Ţara libertăţii veşnice.

Născut la 13 aprilie 1930 la Ocişor, în Apuseni, a fost arestat de comunişti nu pentru apartenenţa la vreo mişcare politică, ci pentru o faptă bună: ca student la filosofie, în 1952 i-a dat cartela de student nepotului lui Aron Cotruş, Ovidiu Cotruş, ca să poată mînca la cantina studenţească.

Au urmat ani de exterminare şi teroare, la Jilava, Baia Sprie, Gherla, Aiud.

Eliberat în 1956, este din nou arestat după cateva luni, sub acuzaţia de complot (tocmai începuse revoluţia din Ungaria şi studenţii au fost principalii vizaţi de regim). După un nou tur al aceloraşi închisori, prelungit pe ani de zile fără speranţa scăpării din iadul temniţelor, este eliberat de la Aiud în 1964.

După eliberare este admis la Facultatea de Litere şi după absolvire în 1970 se angajează ca profesor de limba franceză în Bucureşti.

A fost bun prieten cu Părintele Gheorghe Calciu (care l-a salvat de la moarte în temniţa de la Jilava), fiind împreună pătimitori în aceeaşi celulă cu martirul Constantin Oprişan. După eliberare, a fost unul dintre cei mai activi foşti deţinuţi politici, prieten al eroilor şi mărturisitorilor Aurel State, Simeon Ghinea, Petre Ţuţea şi alţi mari români.

S-a considerat pe sine întotdeauna tînăr, visător, plin de nădejde pentru un viitor mai luminos al României şi al românilor. A luat parte activ la tot fenomenul Pieţei Universităţii în 1990 şi şi-a oferit propria casă ca sediu al Mişcării Pentru România – partidul studenţilor şi al tuturor celor cu inimă de român şi de creştin din anii 1990-1992.

A fost un apropiat al Mănăstirii Petru Vodă şi un permanent susţinător, cu diplomaţie şi delicateţe, al tuturor demersurilor Părintelui Justin Pârvu!

sursa: manastirea.petru-voda.ro
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *