A venit timpul ca gospodarii care cresc animale să îşi ducă vitele la stână

Deşi timpul este mult prea rece pentru această perioadă, a venit timpul ca gospodarii care cresc animale să îşi ducă vacile la stână. În ultimele zile, pe drumurile de pe Valea Bicazului s‑au tot putut vedea animalele care au fost adunate de pe dealurile apropiate satelor unde păşteau şi conduse spre stână.
Fericirea este mare pentru iubitorii de brânză de vaci pentru că până acum nu s‑a putut găsi decât caşul şi urda din lapte de oaie care sunt destul de diferite ca gust, dar şi ca textură.
Gospodarii sunt şi ei bucuroşi pentru că munca li s‑a uşurat, iar timpul pe care îl dedicau îngrijirii şi hrănirii animalelor, îl vor îndrepta spre alte treburi gospodăreşti.
La scurt timp după formarea stânelor ciobanii cheamă preotul din sat să sfinţească stâna şi împrejurimile, iar proprietarii animalelor merg la măsuratul laptelui. În prezenţa lor ciorbanii mulg fiecare vacă şi în funcţie de cât lapte are calculează cantitatea de brânză şi urdă pe care o s‑o primească.
Cu această ocazie, oamenii se cintesc cu câte un pahar de ţuică sau vişinată, aşa cum se face în zona Bicazului, mănâncă un balmoş delicios şi se revăd ori de câte ori li se face poftă de produsele preparate cu atâta migală de către ciobanii pricepuţi.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate