Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 26 iulie 2021
  • :
  • :

VIDEO. Hram la Ivaneș de Ilie Tesviteanul

Ilie (în ebraică אֵלִיָּהוּ, Elijahu, în trad. „Al cărui Dumnezeu este Jahve”, în greacă și latină Hλίας respectiv Elias, în arabă إِلْيَاس, Iliās) (sec. al X-lea a. Chr.) a fost un proroc evreu, menționat în cap. 17-20 din A treia carte a regilor din Vechiul Testament.

În Noul Testament Isus face referire la el spunând despre Ioan Botezătorul că este Ilie care va să vină (Matei capitolul 11 versetul 14). Despre Ilie în Noul Testament găsim scris și în Matei 17:3, Marcu 9:4 și Luca 9:30.

Numele Ilie (alternativ Elie) în limba română provine de la numele ebraic Eliyahu (Eliiah), ceea ce înseamnă ‘Al cărui Dumnezeu (El) este YHWH’.

În sinaxare și martirologii e pomenit pe 20 iulie, cu apoziția «ὁ Θεσβαίος» (ho Thesbaios), redat în limba română prin «Tesviteanul», «Tesbiteanul», «Tișbitul», (HaTișbi în ebraică, după localitatea Teșev sau în versiunile greco latine Tesvi sau Tesba).

Este considerat profet în toate cele trei religii abrahamice.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *