Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 30 noiembrie 2020
  • :
  • :

Vinerea Mare, Vinerea Patimilor

Vinerea Mare se mai numeste si Vinerea Patimilor deoarece in acesta zi a patimit si s-a rastignit Iisus Hristos pentru eliberarea omenirii de sub pacatul stramosesc. Se mai numeste si Vinerea Seaca deoarece se obisnuieste a se tine post negru toata ziua. In Vinerea Mare ortodocsii merg la biserica pentru a “trece pe sub Sfantul Aer”. Prin “Aer” se intelege o panza pe care se afla zugravita punerea in mormant a Domnului Iisus Hristos. Icoana aceasta sta de regula intinsa pe cadre de lemn si este agatata pe peretele de langa proscomidiar, in Sf. Altar. In Vinerea Patimilor preotii iau Sf. Aer de pe locul unde a stat pana in aceasta zi si, inconjoara Sfanta Masa cu el, dupa care il scot din Altar pentru a-l pune pe un postament in mijlocul bisericii unde il lasa pana de Pasti. In acest interval, cat sta Aerul in mijlocul bisericii, cei mai multi crestini vin sa il sarute si sa treaca pe sub dansul.

In Vinerea Mare sunt pomenite Patimile lui Hristos. In acea vreme, in Palestina crucificarile erau aplicate de romani. Condamnatul la moarte prin crucificare era dezbracat, biciuit si obligat sa parcurga drumul pana la locul crucificarii, cu barna orizontala a crucii in spate, legata de mainile intinse. Acuzat de blasfemie, Hristos, dupa ce a fost biciuit, a primit condamnarea la moarte. Pilat, guvernatorul roman din Iudeea, s-a spalat pe mani si a rostit sentinta. Iisus a fost rastignit, a murit pe cruce, dupa care a fost ingropat de Iosif si Nicodim in mormantul aflat in vecinatatea Golgotei.

Vinerea Mare este zi aliturgica, adica nu se savarseste nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Seara se canta Prohodul si se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf. Este o procesiune de inmormantare. Epitaful pe care il poarta preotii ajutati de credinciosi simbolizeaza trupul Mantuitorului. Dupa procesiunea din jurul bisericii, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din altar, unde ramane pana la Inaltare. Punerea pe Sfanta Masa reprezinta punerea Domnului in mormant.

Vinerea Mare este un moment al aducerii aminte de suferinta si moartea lui Hristos.

dolinex