Zilele Cetății la puterea a doua

Anul acesta, în aceeași perioadă (4-6 iulie), au loc două  manifestări diferite, una organizată de Complexul Muzeal Județean Neamț, alta organizată de Fundația Culturală Ion Creangă, APDTN Valea Ozanei, Asociația Pro Democrația și Primăria Târgu Neamț.  Programele diferite induc în eroare târg nemțenii.

De ce două separat și nu unul împreună, dacă ambele se pliază în jurul zilei de 2 iulie și au un caracter comemorativ, fiind dedicate voievodului Ștefan cel Mare?! ziartarguneamt.ro a cerut părererea ambelor părți.

Festivalul Medieval este un proiect al celor trei ong-uri care au câștigat finanțare în Consiliul Local Târgu Neamț, iar Zilele Cetății sunt manifestări organizate de Complexul Muzeal Județean Neamț. S-a încercat o colaborare dar nu s-a reușit, din păcate. Așa ar fi fost normal, un singur eveniment și nu două, pentru că oarecum induce lumea în eroare. Sperăm că de la anul se vor combina cele două evenimente, pentru a evita astfel de confuzii, a afirmat Emanul Bălan de la Asociația Pro Democrația.

Deși ni s-a promis că vom primi în scris un răspuns oficial din partea Complexului Muzeal Județean Neamț (pe care l-am așteptat trei zile) acest lucru nu s-a întâmplat. Neoficial, într-o convorbire telefonică, directorul instituției, dr. Dorin Nicola, a afirmat:

Noi întotdeauna suntem deschiși la colaborările cu oficialitățile locale. În schimb, din câte am aflat eu din presă, proiectele ong-urilor din Târgu Neamț au fost supuse spre aprobare înainte ca noi să fim consultați. După ce au obținut acele finanțări și s-au aprobat proiectele, abia atunci s-au gândit să ne solicite acordul pentru a realiza unele dintre activități în Cetate. Consiliul Județean Neamț este proprietarul de drept al Cetății, iar noi suntem admnistratori.  Bineînțeles, le-am dat acceptul. Cetatea este un monument istoric si nu se pot organiza acolo activități decât în scop cultural.

Principala diferență dintre Zilele Cetății ediția a XIV-a și MedievArt Fest este locația. Zilele Cetății organizate de Complexul Muzeal Județean se desfășoară în înteriorul Cetății Neamț. Festivalul MedievArt  are loc în parcul de sub Cetate. Doar câteva manifestări culturale din programul MedievaArtFest se vor ține sus, la Cetatea Neamț, și anume:

  • înnobilarea Cavalerilor Străjerii Cetății Neamț (vineri, 4 iulie, ora 24.00)
  • concertul Filarmonicii Timișoara , Legendele Cavalerilor, Retragerea cu torțe (sâmbătă, 5 iulie, orele 21.30-00.00).

Neoficial, se știe foarte bine că problema apare când vine vorba despre cine deține Cetatea Neamțului. CJ Neamț este proprietarul de drept al Cetății Neamț, Complexul Muzeal o administrează, Primăria Târgu Neamț vrea s-o ia de acolo și s-o aducă sub propria administrare, fiindcă geografic aparține orașului Târgu Neamț. Deși nimeni nu spune nimic verde-n față, aceasta pare a fi principala cauză a lipsei de colaborare între cele două instituții.

Actul de proprietate al Cetății Neamț rămâne mărul discordiei între CJ Neamț și CL Târgu Neamț. Nouă, cetățenilor de rând, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de ambele evenimente.

Andreea Trăsnea

         

Articolul Zilele Cetății la puterea a doua a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate