Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 24 septembrie 2020
  • :
  • :

23 aprilie – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Conform traditiei crestine, Sfantul Gheorghe a fost un soldat roman din garda lui Diocletian si a trait in a doua jumatate a secolului al III-lea, fiind martirizat pe 23 aprilie 303. Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai venerati sfinti ai crestinismului, fiind cel mai adesea imortalizat in icoane calare pe un cal si ucigand un balaur. Acest episod legendar face parte din hagiografia Bisericii de Rasarit si a fost readus in atentia publica in timpul Cruciadelor. Reprezentarile timpurii ale acestui motiv apar in secolul al X-lea in Cappadocia si in secolul al XI-lea in Georgia. Anterior, in iconografia bisericii rasaritene Sfantul Gheorghe a fost reprezentat ca un soldat incepand cu secolul al VII-lea.

Motivul balaurului a fost intiparit gradual in traditiile crestine legate de Sfantul Gheorghe. Conform Legenda aurea (Legenda sanctorum), o colectie de hagiografii realizata de Jacobus de Voragine in perioada medievala, episodul in care Sfantul Gheorghe ucide balaurul a avut loc in Libia. Orasul din Libia, numit Silene, avea un iaz in care vietuia un balaur. Pentru a imblanzi balaurul, oamenii din Silene il hraneau cu doua oi pe zi, iar cand nu mai aveau oi, sacrificau copiii, care erau alesi prin tragere la sorti. Intr-o zi s-a intamplat ca cea aleasa sa fie fiica regelui, Sabra. Regele, indurerat, a spus oamenilor ca le va da lor toate bogatiile lui si jumatate din imparatie daca fiica sa va fi crutata. Oamenii au refuzat. Fiica regelui a fost trimisa la iaz pentru a fi sacrificata. Sfantul Gheorghe a trecut pe langa acel iaz si a vazut printesa care astepta balaurul. Cand balaurul a aparut, Sfantul sf-gheorgheGheorghe s-a inarmat cu semnul crucii si cu lancea si l-a ranit. Apoi, Sfantul Gheorghe a legat braul printesei de gatul balaurului si acesta a devenit bland si il urma peste tot. Printesa si Sfantul Gheorghe au dus balaurul pe strazile orasului Silene, inspaimantand oamenii care se aflau in trecere. Dar Sfantul Gheorghe le-a spus ca daca acestia acceptau sa devina crestini si sa fie botezati, el va ucide balaurul in fata lor. Regele si oamenii din Silene s-au convertit la crestinism, iar Sfantul Gheorghe a ucis balaurul. 15000 de oameni, fara femei si copii, au fost botezati. Pe locul unde a fost ucis balaurul, regele a ridicat o biserica inchinata Fecioarei Maria si Sfantului Gheorghe. Conform traditiei, sabia cu care Sfantul Gheorghe a ucis balaurul se numea Ascalon.

Se presupune ca Sfantul Gheorghe s-a nascut intr-o familie de nobili din Siria Palestina, undeva intre anii 275-285 d. Hr.. A crescut in spiritul religiei crestine. A devenit soldat in armata lui Diocletian. Cu timpul, Gheorghe a fost promovat la rangul de tribun si a activat in garda imperiala din Nicomedia. In 302, Diocletian, influentat de Galerius, a emis un edict care impunea arestarea soldatilor crestini, obligand soldatii sa ofere sacrificii dedicate zeilor romani ai acelor timpuri. Sfantul Gheorghe s-a opus, declarand in fata soldatilor si tribunilor ca el este crestin si il recunoaste pe Iisus ca fiind Fiul lui Dumnezeu. Diocletian, desi nu dorea sa piarda unul dintre cei mai buni tribuni ai sai, a fost nevoit sa il execute pe Sfantul Gheorghe. Inainte de martiriul sau, Sfantul Gheorghe a dat averea sa saracilor. A fost torturat, tras pe roata, apoi decapitat pe 23 aprilie 303.

Biserica Ortodoxa de Rasarit il reprezinta pe Sfantul Gheorghe ucigand balaurul, imaginea incluzand si o tanara fecioara care priveste de la distanta. Simbolistica imaginii sugereaza ca balaurul il reprezinta atat pe Satan, cat si Imperiul Roman.

www.ziarpiatraneamt.ro ureaza un sincer “La multi ani!” tuturor celor care astazi isi sarbatoresc ziua numelui!

arsene