Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 26 iulie 2021
  • :
  • :

Bilanţ la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”, la împlinirea a 5 ani a programului Biblionet

În anul 2009 a demarat în România Programul Naţional BIBLIONET, administrat de Fundaţia IREX în parteneriat cu Ministerul Culturii, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, şi bibliotecile judeţene. Programul Naţional BIBLIONET este parte a iniţiativei internaţionale Global Libraries, finanţată de Fundaţia Bill&Melinda Gates, care are scopul de a reduce decalajul digital al societăţii în ţările participante, prin asigurarea accesului populaţiei la calculatoare şi Internet în bibliotecile publice.
punct-info-bibliotecaPrincipalele obiective ale programului, obiective care sprijină atingerea scopului urmărit – sunt: dotarea bibliotecilor cu tehnologie informatică, dezvoltarea resurselor umane din biblioteci, recunoaşterea valorii bibliotecilor şi elaborarea de politici publice favorabile bibliotecilor
Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu” Neamţ s-a alăturat programului încă din primul an şi a reuşit să includă alte 80 de biblioteci publice şi filiale din judeţ. Condiţiile de acces în program pentru biblioteci au fost: acceptul autorităţilor locale, serviciu public minimum 8 ore/zi lucrătoare, spaţiu corespunzător, conexiune Internet, absolvirea cu succes de către bibliotecar a două cursuri de perfecţionare profesională. Bibliotecarii cu rezultate profesionale remarcabile au fost invitaţi la ateliere şi grupuri de lucru, work-shopuri, conferinţe naţionale şi internaţionale în care s-a remarcat participarea coordonatorului judeţean Virgil Cojocaru la stagiile naţionale şi cele din SUA, Marea Britanie, Polonia, Moldova.
80 de biblioteci publice locale şi filiale ale acestora modernizate şi dotate cu echipamente IT, 110 bibliotecari publici instruiţi, 1.983.304 RON investiţie totală nerambursabilă la nivelul judeţului, din care 323307,94 RON pentru Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ: acesta este bilanţul celor 5 ani de program Biblionet în judeţul Neamţ. Pentru a sărbători aceste realizări şi a deschide calea pentru dezvoltarea pe mai departe a serviciilor de bibliotecă, în data de 23 aprilie 2014, Ziua Bibliotecarului în România, vor avea loc două evenimente la sediul Bibliotecii Judeţene “G. T. Kirileanu” Neamţ. Primul va fi lansarea cursului „Advocacy pentru biblioteci puternice şi comunităţi unite” pilotat pentru bibliotecari publici locali în cadrul întâlnirii metodice, între orele 10:00 – 13:30. Al doilea: Aniversarea a “Cinci ani de BIBLIONET în judeţul Neamţ”, care va fi marcată printr-o Conferinţa de presă, între orele 11:30–12:00, la care vor participa şi reprezentanţi ai Fundaţiei IREX, care implementează programul Biblionet în România, cu participarea domnului Paul Andre Baran – director program.
Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”: „Programul Biblionet a fost gura de oxigen pentru bibliotecile din România şi din judeţ, o sincronizare a cărţii şi a instituţiilor care se preocupă de carte cu cele similare din Europa şi din lume. Programul Biblionet a însemnat şi înseamnă, în ultimă instanţă, civilizaţie. Nu-mi pot imagina acum bibliotecile din judeţ fără reţeaua de calculatoare, fără sursa de informare pe care o deschid pentru publicul local. Faptul că îl avem la Piatra-Neamţ, la cinci ani de Biblionet în judeţ pe domnul Paul Andre Baran, coordonatorul programului pentru România, poate fi o recunoaştere că la nivelul admninistraţiei locale a judeţului ne-am achitat de obligaţiile şi de condiţiile impuse. Va fi şi o întâlnire la nivelul Consiliului Judeţean cu dl. preşedinte Culiţă Tărâţă, vom discuta despre alte posibilităţi de colaborare în perspectiva imediată şi pe termen lung”.